Lemondott az UNESCO orosz nagykövete, így véget ér a háború miatt kialakult patthelyzet a szervezetben

külföld
2022 november 24., 20:31
comments 3

Az UNESCO oroszországi nagykövete, Alekszandr Kuznyecov kedden levélben jelentette be lemondását küldötti posztjáról, így vége szakad annak a patthelyzetnek, amit Ukrajna orosz megszállása okozott a szervezetnél.

Kuznyecov az UNESCO közép- és kelet-európai csoportjának vezetője és a világörökségi bizottság elnöke volt. Júniusban lett volna esedékes a bizottság következő találkozója az oroszországi Kazanyban, de 46 ország, köztük Franciaország és az Egyesült Királyság a háború miatt bojkottálta az eseményt. Az ülésen a testület világörökségi listáján szereplő tájakat, műemlékeket és városokat kellett volna frissíteni. Az orosz küldött helyére Szaúd-Arábia delegálhatja a következő bizottsági elnököt, napokon belül bejelentik, hogy élni kívánnak-e a lehetőséggel.

photo_camera A Szent Szófia katedrális Kijevben, ami világörökségi védelem alatt áll Fotó: BRUNO MORANDI/robertharding via AFP

Az UNESCO közölte, a következő hetekben rendkívüli ülést tartanak, amelyen eldöntik a következő rendes ülésszak időpontját és helyszínét, amely várhatóan a jövő év első felében lesz. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.