A stadionban zaklatták az iráni kormány hívei a rezsim ellen tiltakozó szurkolókat Katarban

világbajnokság
2022 november 25., 18:04

Nagy volt a feszültség a katari Ahmad Bin Ali Stadion lelátóján Irán és Wales világbajnoki összecsapása előtt az iráni szurkolók között az AP beszámolója szerint. Az iráni rezsimet támogató szurkolók zaklatták az elmúlt hetekben kibontakozó iráni tiltakozási hullámot támogató szurkolókat, miközben a stadion biztonsági őrei sorra kobozták el a rezsimellenes iráni szurkolók zászlóit, pólóit, drapériáit, amelyekkel szolidaritásukat fejezték ki a tüntetőkkel.

A stadion biztonsági őrei elkobozzák egy, a rezsim ellen tüntetőkkel szembeni karhatalmi erőszak ellen tiltakozó iráni szurkolótól a transzparensét az Ahmad Bin Ali Stadionban, Irán és Wales meccse előtt.
photo_camera A stadion biztonsági őrei elkobozzák egy, a rezsim ellen tüntetőkkel szembeni karhatalmi erőszak ellen tiltakozó iráni szurkolótól a transzparensét az Ahmad Bin Ali Stadionban, Irán és Wales meccse előtt. Fotó: GIUSEPPE CACACE/AFP

Akiktől nem a biztonságiak vették el, azok kezéből a rezsimpárti szurkolótársaik csavarták ki a jellemzően a Mahsza Amini meggyilkolása után kirobbant tiltakozássorozat legfőbb jelszavával - "Nő, Élet, Szabadság" - díszített mezeket, zászlókat.

Az AP beszámolója szerint a bejutásra váró szurkolók között szócsaták robbantak ki. Több tiltakozó iráni nőt szemmel láthatólag megrázta, hogy a kormány támogatói üvöltenek velük, és az arcukba nyomott telefonokkal filmezik őket.

A meccsen, szemben az iráni csapat első találkozóján történtekkel, a válogatott tagjai elénekelték, vagy legalább eltátogták a himnuszt. A stadionban ezt a rezsimellenes szurkolók füttye kísérte.

Két rezsimellenes iráni szurkoló az Ahmad Bin Ali Stadionban Irán Wales elleni meccse előtt. Balra a férfi a tüntetések szlogenjével - Nő, Élet, Szabadság - díszített zászlót, jobbra a nő a meggyilkolt Mahsza Amini nevével feliratozott iráni focimezt tart fel.
photo_camera Két rezsimellenes iráni szurkoló az Ahmad Bin Ali Stadionban Irán Wales elleni meccse előtt. Balra a férfi a tüntetések szlogenjével - Nő, Élet, Szabadság - díszített zászlót, jobbra a nő a meggyilkolt Mahsza Amini nevével feliratozott iráni focimezt tart fel. Fotó: GIUSEPPE CACACE/AFP

Az iráni győzelemmel zárult meccs után a rezsim hívei a stadion előtt csődöltek össze, és vették körbe a Mahsza Amini fényképével tiltakozókat. Egy 35 éves iráni szurkolónőt, aki maga és családja védelmében csak Marjamként mutatkozott be az AP-nek, egy csapat rezsimpárti férfi kürtölve vett körbe, és közelről kezdte filmezni. "Nem azért jöttem, hogy bárkivel harcoljak, mégis rám támadtak, és terroristának neveztek. Pedig csak azért jöttem, hogy elmondjam, a futball nem számít, ha közben embereket mészárolnak az utcákon" - mondta az AP-nek.

Marjam és barátai amúgy olyan sapkákat viseltek, amire Voria Ghafouri nevét nyomtatták. Ghafouri az egyik legismertebb iráni focista, akit csütörtökön tartóztattak le Iránban, mert a közösségi médiában arra szólította fel kormányát, hogy hagyjon fel a kurdok gyilkolásával.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.