Merkel akkor jött rá, hogy nincs elég hatalma, amikor utoljára tárgyalt Putyinnal

külföld
november 25., 7:32
comments 41

A volt német kancellár megvédte korábbi Oroszország-politikáját, szerinte már nem volt annyi hatalma, hogy befolyásolni tudja Putyint. Angela Merkel a Spiegelnek adott interjújában arról beszélt, hogy 2021 nyarára megpróbált európai tárgyalásokat összehívni az orosz elnökkel és Emmanuel Macronnal, de „nem volt elég hatalmam ahhoz, hogy érvényesítsem az akaratomat”, mivel már mindenki tudta, hogy menni fog.

photo_camera Fotó: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AFP

Amikor 2021 augusztusában utoljára Moszkvába utazott, érezte, hogy az ő hatalmának már vége, pedig Putyinnak csak ez számít. Jelzésértékűnek tartotta, hogy míg az orosz elnök mindig négyszemközt beszélt vele, az utolsó találkozóra magával vitte Szergej Lavrov külügyminisztert is.

photo_camera Fotó: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO/AFP

Merkel szerint a minszki tűzszünetnek annyi értelme volt, hogy Ukrajna időt nyert, hogy jobban meg tudja védeni magát Oroszországgal szemben. Nem bánta meg, hogy decemberben távozott hivatalából, mert úgy érzi, hogy a kormánya nemcsak Ukrajna, hanem a moldovai, grúziai, szíriai és líbiai konfliktusoknál sem ért el előrelépést. Ezek mindegyikében Oroszország is érintett. (BBC)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt