Újrakezdheti a kitermelést az egyik legnagyobb amerikai olajcég Venezuelában

külföld
2022 november 26., 19:58
comments 3

Korlátozott engedélyt adott az Egyesült Államok a Chevron nevű olajvállalatnak a venezuelai termelés folytatására, miután szombaton a venezuelai kormány és az ellenzék megállapodott a humanitárius segítségnyújtásról, és folytatják a tárgyalásokat az ország gazdasági és politikai válságának megoldásáról, beleértve a 2024-es választások előkészítését. Májusban az amerikai kormány a Chevron miatt lazított a Venezuela elleni szankciókon.

A CNN-nek nyilatkozó tisztviselők azt mondták, hogy mivel az engedély csak korlátozott, ezért nem számítanak arra, hogy ennek érezhető hatása lesz a nemzetközi olajárakra. Az amerikai pénzügyminisztérium szombaton adta ki a 41. számú venezuelai általános engedélyt, ami felhatalmazza a Chevront, hogy „korlátozott mértékben újraindítsa a természeti erőforrások kitermelését Venezuelában”. Ez az engedély 6 hónapra szól, és az USA bármikor visszavonhatja. A csatorna kormányzati forrásai azt állították, hogy minden megtermelt nyereség a Chevron adósságának törlesztésére megy, nem pedig a Maduro-rezsimnek.

Donald Trump elnöksége alatt az Egyesült Államok szigorű szankciókat vetett ki a venezuelai olajágazattal szemben. Valamint több mint 50 országgal együtt az Egyesült Államok elismerte Juan Guaidó ellenzéki vezetőt Venezuela törvényes elnökének. És bátorította a venezuelai hadsereget Maduro megbuktatására. Az orosz-ukrán háború kitörése után azonban az Egyesült Államoknak új energiaforrások után kellett néznie, és Bidenék tárgyalódelegációt küldtek Caracasba. Miután megállapodtak hét amerikai rab (köztük öt olajipari vezető) kiszabadításáról, tárgyalni kezdtek a szankciók enyhítéséről is. Cserébe az amerikai kormány azt kérte, hogy a Maduro-rezsim kezdjen tárgyalni a demokratikus reformokat követelő venezuelai ellenzékkel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.