Egy francia férfi bíróságon védte meg a jogát, hogy ne kelljen „szórakoztatónak” lennie a munkahelyén

munka
2022 november 28., 20:23

A Business Insider arról számolt be, hogy egy francia bíróság kimondta: a cégek nem bocsáthatják el a munkavállalóikat azért, csak mert nem elég szórakoztatók. Az ítélet azután született, hogy egy T. úrként (vagy a Szupercsapat rajongóinak ismerősen: Mr T.) emlegetett férfit 2015-ben kirúgtak a párizsi Cubik Partners tanácsadó cégtől, mert nem volt hajlandó munka utáni italozásban és csapatépítő tevékenységekben részt venni.

A bírósági dokumentumok szerint T. úr 2011 februárjában csatlakozott a céghez, és 2014-ben előléptették, de egy évvel később, 2015 márciusában „szakmai alkalmatlanság” miatt – konkrétan azért, mert nem volt hajlandó követni a cég „szórakoztató” értékrendjét – elbocsátották. A Cubik Partners azt is elmondta, hogy T-vel nehéz volt együtt dolgozni és rossz hallgatóság volt.

A bíróság szerint a cég „szórakoztató” értékei közé tartoztak a rendszeres kötelező társasági események, amik csúcspontja a „nagyon nagy mennyiségű alkoholt rendelkezésre bocsátó kollégák által ösztönzött túlzott alkoholizmus” és a „kollégáink által alkalmazott gyakorlatok, amik magukban foglalták a promiszkuitást, bullyingot és különféle túlzásokra való felbujtást”.

A fellebbviteli bíróság – a francia jogrendszer legmagasabb szintjén – a Cubik Partners által népszerűsített különféle „megalázó és tolakodó” gyakorlatokat is leírta, beleértve a szexuális aktusok szimulációit és a kolléganővel való együttalvás kötelezettségét.

Toxikus – és egyébként sok ponton törvénysértő – munkakörnyezet az A Wall Street farkasa című filmben.
photo_camera Toxikus – és egyébként sok ponton törvénysértő – munkakörnyezet az A Wall Street farkasa című filmben.

November 9-én hozott ítéletében a bíróság megállapította, hogy mivel T. úr nem vett részt a társaság „szórakoztató” értékeiben és „kritikus viselkedése” volt az elbocsátásának oka, a Cubik Partners jogtalanul bocsátotta el. A bíróság kimondta, hogy T. „szólásszabadságát” gyakorolta azzal, hogy megtagadta a társaság társadalmi tevékenységében való részvételt, és ennek az „alapvető szabadságnak” a gyakorlása nem lehet ok a felmentésére.

T. úr 461 406 eurós (kb. 188 millió forintos) kártérítési igényét a párizsi fellebbviteli bíróság 2021-ben elutasította, de az ítéletet a semmítőszék nemrég részben hatályon kívül helyezte. A bíróság kötelezte a Cubik Partnerst 3000 euró (kb. 1,2 millió forint) megfizetésére T. úrnak, és egy későbbi szakaszban megvizsgálja T. kártérítési igényét.

A Cubik Partners nem válaszolt azonnal a Business Insider megkeresésére.

2016-ban egy, a kanadai médiában Mr. X-ként emlegetett közalkalmazottról azt írták, olyan gusztustalan volt, hogy a szomszédos munkaállomáson dolgozó kollégája bíróságon nyerte el a jogot, hogy másik épületben dolgozhasson.

2017-ben jómagam is több példával felhívtam a figyelmet a toxikus vállalati kultúrában és a kötelezően ajánlott csapatépítő tréningekben rejlő veszélyekre. (Business Insider)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.