Hidrogénnel működő repülőgép-hajtóművet tesztelt a Rolls-Royce

közlekedés
2022 november 28., 14:49
comments 3

A Rolls-Royce hétfői bejelentése szerint sikerült hidrogénnel működtetniük egy repülőgép hajtóművét, ami ha minden igaz, az első sikeres kísérlet volt e téren valaha, írja a Guardian.

A tesztet kivitelező FTSE 100 mérnökvállalat közleménye szerint a szárazföldön véghez vitt kísérlet egy jelentős lépés afelé, hogy a hidrogén lehessen a karbonmentes repülés üzemanyaga a jövőben.

photo_camera Fotó: Rolls-Royce

A tesztre egy brit katonai támaszpontnál került sor, és egy átalakított Rolls-Royce AE 2100-A hajtóművet használtak benne, ami a légcsavaros gázturbinás hajtóművek egyik típusa. Ezeket általában kisebb utasszállítókon és szállítógépeken szokták használni.

Világszerte sok energiát és pénzt fektetnek abba a repülőgépgyártók, hogy karbonmentes üzemanyagokat állítsanak elő, és a hidrogén régóta a kinézett alternatívák között van, hiszen a égetésekor csak vízgőz keletkezik. A lap megjegyzi, hogy vannak energetikai szakértők, akik szerint az lehet az egyik gond, hogy sokkal több kellhet majd belőle, mint a jelenleg használt üzemanyagokból. Azaz az átállás esetén teljesen újra kéne tervezni a repülőgépeket is, hogy jóval nagyobb üzemanyagtartály kerülhessen beléjük.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.