Ischiai katasztrófa: kevesebbet kéne építkezni, engedély nélkül meg egyáltalán nem kéne

külföld
2022 november 28., 14:53

Az elszabadult legális és engedély nélküli építkezések katasztrofális következményeire hívják fel a figyelmet az olaszországi, Nápolyhoz közeli Ischián történt földcsuszamlás után. A sárlavina nyolc ember, köztük egy 22 napos csecsemő halálát okozta, és nem kizárt, hogy találnak még áldozatokat.

Az olasz polgári védelmi hivatal vezetője szerint az olasz települések több mint 90 százalékát veszélyeztetik földcsuszamlások és más természeti katasztrófák. Fabrizio Curcio erről az olasz La Stampának adott interjújában beszélt

A szám az ISPRA, az olasz kormány környezetvédelmi ügynökségének 2021-ben közzétett jelentéséből származik. A jelentés szerint 7423 település (az összes település 93,4 százaléka) van kitéve a földcsuszamlások, árvizek és a part menti erózió veszélyeinek. A jelentés szerint 1,3 millió embert fenyegetnek a földcsuszamlások és 6,8 millió embert az áradások veszélye.

Luca Mercalli, az Olasz Meteorológiai Társaság elnöke, az ügynökség tudományos tanácsadója szerint ez az egyik legfontosabb jelentése az ügynökségnek. Beszélt arról is, hogy a kormány nem tett semmilyen intézkedést annak érdekében, hogy a természeti katasztrófáknak különösen kitett országban csökkentsék a kockázatot.

Egyre nagyobb a vita arról, hogy a Nápolyi-öbölben fekvő Ischia szigetén történt tragédiához hozzájárult-e az, hogy az elmúlt időkben nagyon megszaporodott az illegális építkezések száma. Curcio azt mondta, Ischia az illegálisan épített házak miatt volt nagyobb veszélyben, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy Olaszország más részei, ahol ritkább az ilyen típusú szabálysértés, szintén veszélyeztetettek.

Mentési munkálatok a földcsuszamlás után az Ischia szigetén fekvő Casamicciolában 2022. november 27-én.
photo_camera Mentési munkálatok a földcsuszamlás után az Ischia szigetén fekvő Casamicciolában 2022. november 27-én. Fotó: ELIANO IMPERATO/AFP

Mercalli elmondta, az ISPRA egy másik fontos, júniusban közzétett jelentéséből kiderült, hogy immár 21 500 négyzetkilométert borít beton Olaszországban. A jelentés szerint Olaszország 2006 és 2021 között évente átlagosan 77 négyzetkilométernyi természetes és természetközeli talajt veszít el, főként a városok terjeszkedése miatt, ami még súlyosabbá teszi a természeti katasztrófák okozta károkat.
Mercalli szerint törvénnyel kéne tiltani ezt a fajta terjeszkedést, és korlátozni kéne az építkezések számát.

„De ezt egyetlen kormány sem akarja megtenni. Ezeket a jelentéseket egy kormányzati ügynökség készíti, csak azért, hogy a parlament fiókjaiban maradjanak” - mondta.

Mercalli szerint a legális és illegális építkezések egyaránt hozzájárultak a problémához. „Sok olyan helyzet van, amikor az önkormányzatok legális engedélyt adnak az építkezésre, ami azonban geológiai szempontból nem helyes. Ennek véget kell vetni. Az engedélyezett építkezéseknél pedig tiszteletben kell tartani a korlátozásokat, amikor olyan területeken építkeznek, amelyekről már tudható, hogy veszélyeztetettek”.

Olaszországban többször is előfordult már, hogy az állam ahelyett, hogy lebontatta volna az engedély nélkül épített házakat, beérte azzal, hogy bírságot szabott ki az építtetőkre.

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.