Már több mint 100 milliárd dollár az ukrán államadósság

PÉNZ
2022 november 29., 15:23
comments 2

Ukrajna államadóssága meghaladta a 100 milliárd dollárt, jelentette kedden a Korrespondent az ukrán Pénzügyminisztérium november végi adataira hivatkozva. Októberben Ukrajna államadóssága 5 milliárd dollárral nőtt 103 milliárdra.

A lapnak egy adó- és pénzpolitikai szakértő azt mondta, az államadósság októberi növekedésének legfőbb oka, hogy a költségvetési hiány orvoslására az ukrán államnak hiteleket kellett felvennie: Ukrajna októberben 2 milliárd eurós pénzügyi támogatást kapott az Európai Uniótól, 550 millió eurót az EIB-től, 1,3 milliárd dollárt az IMF-től, 500 millió dollárt a Világbanktól – kedvezményes feltételekkel.

Múlt héten Ukrajna 4,5 milliárd dolláros támogatásról szóló megállapodást írt alá az Egyesült Államokkal, a befolyó összeget nyugdíjfizetésre és szociális segélyekre fordítják.


Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.