Megúszta a büntetést a szivárványos zászlóval a vb-meccsre berohanó olasz férfi

világbajnokság
2022 november 29., 13:01
comments 1

A hétfő esti portugál-uruguayi meccs második félidejében, percekkel Bruno Fernandes első gólja előtt, egy szivárványos zászlót lobogtató férfi rohant a játéktérre. Kék pólóján a Tisztelet az iráni nőknek!-, valamint a Mentsd meg Ukrajnát!-felirat volt olvasható.

Fabrizio Romano, a jól értesültségéről híres futballszakíró a twitter-csatornáján azt írta: úgy tudja, a pályára rohanó olasz férfit, Mario Ferrit szabadon engedték a hatóságok, tettének nincsenek következményei. A hírt azóta más forrásból is megerősítették.

link Forrás

A katari vébé minden szempontból különleges. A tornát egy olyan országban rendezik, ahol akár hét éves börtönbüntetés járhat a homoszexualitásért, a muszlimoknak akár halálbüntetés is. Az iráni nők helyzete szintén átszövi a vébét, Masza Amini halála miatt játékosok és iráni drukkerek is tiltakoztak, miközben Teheránból érkező halálos fenyegetésekkel kénytelenek szembenézni.

De kicsoda Mario Ferri? - a kérdésnek a Mirror brit bulvárlap járt utána.

A 35 éves Ferri maga is futballista, még mindig szerződés köti egy indiai másodosztályú csapathoz, amit az orosz-ukrán háború kitörése után otthagyott. A lengyel-ukrán határhoz utazott, hogy teljesen ingyen segítsen a háború elől menekülő embereken. Az ukrajnai Lvivben kutatja fel azokat az ukránokat, akik segítségre szorulnak, ő pedig 15 órát is vezet, ha kell, hogy biztonságos helyre juttassa őket.

Ferri megzavarta a portugál-uruguayi meccset, pólófelirataiban Ukrajna és az iráni nők mellett állt ki
photo_camera Ferri megzavarta a portugál-uruguayi meccset, pólófelirataiban Ukrajna és az iráni nők mellett állt ki Fotó: ODD ANDERSEN/AFP

Ferri 2010-ben lett szélesebb körben ismert, saját rajongótáborral is rendelkezik. Megzavarta a Sampdoria-Napoli Serie A-, majd a Milan-Real Madrid BL-meccset, de az igazi tétje egy Abu-Dzabibban lezajlott akciójának volt. Az Egyesült Arab Emírségek emberijogi szempontból a hozzá közeli Katarhoz hasonlóan súlyosan elmaradott ország. Itt játszott az olasz Inter a kongói Mazembe ellen klubvilágbajnoki mérkőzést, amikor egy halálbüntetés fenyegette iráni nő szabadon engedését követelő supermanes pólóban rohant be a pályára.

Egy másik akciójában a megosztó Antonio Cassanót követelte a 2010-es dél-afrikai vébére készülő olasz válogatottba - sikertelenül, Marcello Lippi szövetségi kapitányt nem hatotta meg a kérés. Az olasz válogatott a csoportkörben kiesett, Ferri pedig a spanyol-német elődöntőre rohant be kárörvendőn. Pólójának felirata: "Lippi, én megmondtam!".

Ferri a 2014-es vébén is hallatott magáról, akkor a mélyszegénységben élő brazil gyerekek mellett tüntetett a pályára való berohanásával egy belga-USA meccsen.

Ferri büntetlensége vélhetően annak köszönhető, hogy Katar a vébé miatt kirakatban van. Normál esetben sokkal súlyosabb következményekkel kellett volna számolnia. Jellemző, hogy néhány nyugat-európai ország válogatottjának csapatkapitánya a szivárványos karszalag viselésétől is elállt, mert a FIFA sárga lapos büntetést helyezett kilátásba.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.