Navracsics szerint az Európai Bizottság javasolni fogja a 3000 milliárdos uniós támogatás felfüggesztését

POLITIKA
2022 november 29., 12:06
comments 84

Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kedden megerősítette, hogy az Európai Bizottság javasolni fogja a 7,5 milliárd euró, vagyis a 3000 milliárd forintnyi uniós támogatás felfüggesztését, miután nem sikerült megfelelni a korrupcióellenes elvárásoknak – írja a napi.hu.

Navracsics a Reutersnek beszélt arról, hogy a 2021-2027-es időszak hétéves uniós költségvetésének egy részét ideiglenesen elbukhatja az Orbán-kormány, de arra számítanak, hogy az uniós pénzügyminiszterek tanácsa december 12-én a magyar helyreállítási terv jóváhagyása mellett fog dönteni.

„Ha decemberben sikerül aláírni a partnerségi megállapodást, és ha a Tanács elfogadja a helyreállítási tervet, akkor időben vagyunk... azonban a hangsúly most az EU-pénzek lehetséges felfüggesztésén van” – mondta Navracsics, hozzátéve, hogy ő „optimista” és „sok mindent” látott már.

Emellett arról is beszélt, hogy a kormány abban bízik, jövőre az összes befagyasztott uniós forrás rendelkezésre áll majd.

Orbán Viktor miniszterelnök a kassai V4-csúcson csak elsétált, amikor a befagyasztott pénzekről kérdeztük, a hivatalos sajtótájékoztatón a közmédia kérdésére pedig úgy tett, mintha nem is hallott volna a befagyasztásokról, és azt mondta, minden jól halad.

Arról, hogy az EU-s eljárások részben befagyasztják, részben lelassítják, és rendszeresen új feltételekhez kötik a Magyarországnak járó pénz felvételét, illetve hogy a szerdai bizottsági bejelentések nyomán újabb engedményekre kényszerülhet a magyar kormány, bővebben ebben a cikkben írt Magyari Péter.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.