Magyarország EU-s pénzeiről lesz ma szó Brüsszelben

POLITIKA
2022 november 30., 07:42
comments 4

Sok magyar vonatkozású érdekességgel érkezett a Politico hírlevele. Ebből derül ki, hogy - a lap értesülései szerint - Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke szakít a hagyományokkal, és nem utazik Budapestre a szokásos, a gazdaságélénkítési tervvel kapcsolatos dzsemborira.

Írnak arról is, hogy Valdis Dombrovskis, Didier Reynders és Johannes Hahn európai biztosok ma fogják ismertetni azt a javaslatot, amely szerint befagyasztanák a Magyarországnak szánt 7,5 milliárd eurót. Ez a jogállamisági vita következménye. A Magyarországnak 2021 és 2027 között járó összegből függesztenének fel ekkora összeget.

A Bizottság ezzel párhuzamosan azt tervezi, hogy azt javasolja a tagállamoknak, hagyják jóvá Magyarország gazdaságélénkítési tervét, vagyis azt a szerződést, ami részletezi, hogy Budapest hogyan költené el az 5,8 milliárd eurós támogatást, ha megkapná. Ez a helyreállítási alapból jönne.

Ahhoz, hogy a befagyasztott 7,5 milliárd euróhoz és az 5,8 milliárd euróhoz hozzáférhessen Magyarország, 27 kulcsfontosságú reformot kéne végrehajtania. Ebből 17-et már bevállalt a kormány, de az Európai Bizottság nem teljesen elégedett ezek teljesítésével.

A Tanács cseh elnöksége közben azon dolgozik, hogy meggyőzze a magyar kormányt, ne vétózzák meg az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós segélycsomagot, valamint a multinacionális vállalatokra kivetett minimumadót. Az ukrán segélycsomagról a magyar kormány korábban úgy nyilatkozott, elvi kérdésnek tartják, hogy az EU ne adhasson pénzt Ukrajnának.

Az uniós gazdasági miniszterek ugyanazon az ülésen szavaznak majd mind a négy ügyről - a minimumadóról, az Ukrajnának nyújtott támogatásról, Magyarország gazdaságélénkítési tervéről és a pénz befagyasztásáról.

A cseh elnökség azt tervezi, hogy a gazdaságélénkítési tervről szóló szavazást hagyják az ülés végére, hogy a magyar kormány - egy esetleges győzelemre építve - ne akadályozhassa tovább a minimumadót és az ukrán segélycsomagot. „Az édességet a végére tartogatjuk” - mondta egy uniós diplomata.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.