Legalább 65 iskolában tiltakoztak csütörtökön a tanárok polgári engedetlenséggel a kirúgások miatt

oktatás
2022 december 01., 19:33
comments 30

Csütörtök esti összesítés szerint legalább 65 iskolából legalább 634 pedagógus csatlakozott a Tanárok a Tanárokért csoport által meghirdetett munkabeszüntetéshez. Az akcióval nyolc kollégájuk szerdai kirúgása ellen tiltakoztak. A Vörösmarty gimnáziumnál, ahol az egyik kirúgott tanár dolgozott, leszalagozták a bejáratot napközben.

photo_camera A kirúgott VMG-s tanár melletti szolidaritásként leszalagozták az iskola bejáratát Fotó: Olvasónk

A tanárok mellett számos helyen a diákok is tiltakoztak, a Fazekasnál tüntetéssel is, sok más helyen ülősztrájkkal. A teljesség igénye nélkül, az Eötvös és a Szilágyi Erzsébet Gimnázium mellett ülősztrájkot tartottak a diákok a Marcibányi téri Kodály Gimnáziumban, az Újpesti Bródy Imre Gimnáziumban, a II. kerületben a Gyermekek Háza Gimnáziumban és a Móricz Zsigmond Gimnáziumban.

photo_camera Ülősztrájk a Móriczban Fotó: Diákönkormányzat

Az Újpesti Babits Mihály Gimnáziumnál tanárok, diákok és szülők álltak élőláncba, hogy kifejezzék szolidaritásukat a kirúgott pedagógusok mellett, majd a diákok itt is ülősztrájkba kezdtek.

photo_camera Élőlűnc Újpesten, a Babits gimnáziumnál Fotó: Olvasónk

Az ócsai Bolyai János Gimnáziumban feketébe öltözve jelezték szolidaritásukat a kirúgott kollégákkal a pedagógusok, azt írva: „Gyalázatos, szégyenteljes és aljas az, amit a jogaikért harcoló tanárokkal tesznek a hatalom birtokosai és kihasználói!”

Több iskola szolidaritási nyilatkozatot adott ki, a Répcelaki Móra Ferenc Általános Iskola sztrájkbizottsága például azt írta, vidéki kisvárosi iskolaként kiállásukkal szeretnék jelezni a többi kistelepülés intézményeinek, hogy nincsenek egyedül: „Részt vettünk eddig minden országosan meghirdetett sztrájkban, februárban polgári engedetlenségben is. Kilátástalannak érezzük a helyzetet, csak egy megoldás lehetséges, ha országosan összefogunk és együtt küzdünk az oktatás jövőjéért.”

A soproni Berzsenyi Dániel Evangélikus Gimnázium tantestületének többsége, 43 tanár is közleményt adott ki. Mint írták, egy olyan rendszer ellen tiltakoznak, „amely az oktatás-nevelés ügyét a végletekig leegyszerűsítve, minden humánumtól megfosztott szervezési kérdésként kezeli”. A polgári engedetlenségben részt vállaló kollégáik kirúgásának indoklását álságosnak tartják, és meggyőződésük, hogy „a gondolkodó fiatalok nem alattvalógyárakban készülnek”.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt