Országszerte ülősztrájkokkal, polgári engedetlenséggel, munkabeszüntetéssel kezdték a decembert több iskolában

oktatás
2022 december 01., 09:55
comments 13

Miután szerdán a Belügyminisztérium sajtóközleményben jelentette be, hogy három fővárosi gimnázium összesen nyolc tanárának bontották fel azonnali hatállyal a munkaviszonyát, szerda este a Belügyminisztérium előtt tiltakoztak diákok, tanárok és szimpatizánsok, december 1-jétől pedig országszerte több iskolában munkabeszüntetést, polgári engedetlenséget és ülősztrájkot hirdettek.

photo_camera Fotó: Olvasónk

A nyolc elbocsátott tanár közül hatan a 18. kerületi Karinthy Frigyes Gimnázium tanárai, mindannyiuk elbocsátását azzal indokolták, hogy öt napon is polgári engedetlenségi akcióban vettek részt. A kirúgott tanárok közül egy a belvárosi Eötvös József Gimnáziumban dolgozott, egy pedig a Vörösmarty Mihály Gimnáziumban.

A Vörösmarty Gimnázium tantestülete a szülőknek küldött levelében azt írta, tantestületük 90 százaléka csütörtökön és pénteken nem veszi fel a munkát, „elfogadhatatlannak tartják” Törökné Pethő Erzsébet kollégájuk munkaviszonyának megszüntetését. Az iskolavezetés december 1-jén és 2-án emiatt rendkívüli szünetet rendelt el, mert nem lehet megszervezni a tanítást.

A budapesti Eötvös Gimnázium diákjai csütörtök reggel ülősztrájkkal tiltakoztak, és tapssal köszöntötték minden egyes érkező tanárukat. Az Eötvös egy diákja lapunknak azt írta, a diákok az iskolában reggel 7:45-től 8:15-ig sorfalat álltak tanárainknak, és a diákság „teljes napos ülősztrájkot rendelt el” az iskolában. A diákok jelenleg is a folyosókon ülnek, énekelnek, zenét hallgatnak.

Az Eötvös egy öregdiákja azt írta nekünk, hogy az iskolát éjszaka leszalagozták, de a szalagok reggelre eltűntek. Az nem derült ki, hogy a szalagokat ki szedte le.

photo_camera Fotó: Olvasónk

Szintén ülősztrájkkal tiltakoztak a Szilágyi Erzsébet Gimnáziumban, szolidaritást vállalva a szerdán kirúgott tanárokkal.

Csütörtök reggel az ország egyik legjobb gimnáziuma, a Fazekas Mihály Gimnázium előtt tüntetést tartottak, a demonstráción diákok és tanárok vegyesen vettek részt.

photo_camera Fotó: 444

A Karinthy Frigyes Gimnáziumban pedig – ahonnan hat tanárt rúgtak ki – rendkívüli szünetet rendeltek el december elsejére és másodikára, mert ahogy írták a levélben, ezeken a napokon „a tantestület létszáma (a munkabeszüntetést bejelentő, a hiányzó és elbocsájtott tanárok összlétszáma miatt) nem éri a jogszabályban előírt minimális feladatellátáshoz szükséges szintet”.

A veszprémi iskolák csütörtökön 10 óra 10 perckor „gesztusértékű akcióként” tízperces csenddel fejezték ki szolidaritásukat kirúgott kollégáikkal.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.