Sikkasztás miatt 19 év börtönre ítélték az egyik leggazdagabb orosz milliárdost

külföld
2022 december 1., 15:40
comments 4

A moszkvai Mescsanszkij bíróság 19 év börtönbüntetésre ítélte a Summa Group alapítóját, Zijavugyin Magomedovot – jelentette a TASZSZ hírügynökség. Testvére, a Szövetségi Tanács volt tagja, Magomed Magomedov 18 év börtönt kapott. Az ügyészség eredetileg 24 és 21 év büntetést kért számukra. 2018 áprilisában vették őrizetbe őket.

A Magomedov fivéreket korábban bűnösnek találták bűnszövetkezet létrehozásában és 11 milliárd rubel (közel 70,5 milliárd forint) értékű sikkasztásban. Az ügy nagy volumene miatt az ítélethirdetés több napig tartott. A december 1-jei ülésen a bíróság 3,6 milliárd rubel (több mint 19 milliárd forint) értékben kielégítette az alperesekkel szembeni követeléseket is.

photo_camera Zijavugyin Magomedov 2017-ben Fotó: Maksim Blinov/Sputnik

Korábban Zijavugyin Magomedov Oroszország egyik leggazdagabb embere volt. A Forbes 2011-ben hárommilliárd dollárra becsülte a vagyonát. Főleg az építőiparban és a logisztikában voltak érdekeltségei a Summa Groupon keresztül, de amerikai techcégekbe is befektetett. A Summa Group a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokságra épült kalinyingrádi stadion kivitelezésében is részt vett. A Kommerszant akkor azt írta, hogy csak az orosz enklávéban épülő stadionnál 752 millió rubelt csaltak el. (Meduza)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt