Csődbe ment Alex Jones cége, mert 1,5 milliárd dollárt kéne kifizetnie egy összeesküvés-elmélet terjesztése miatt

tévé
2022 december 02., 15:56
comments 3

Csődbe ment a hírhedt szélsőjobbos trumpista, Alex Jones cége, miután közel 1,5 milliárd dollárt kell kifizetnie egy összeesküvés-elmélet terjesztése miatt. Az Axios által most megszerzett bírósági kereset szerint a Free Speech Systems júliusban jelentett csődöt.

Alex Jones megafonba beszél több ezer trumpista tüntető között
photo_camera Alex Jones megafonba beszél több ezer trumpista tüntető között Fotó: Stephanie Keith/Getty Images/AFP

Jonesnak egy októberi ítélet szerint közel ezer millió dolláros kártérítést kellett fizetnie, amiért azt állította, hogy a 2012-es, huszonnyolc ember halálát okozó Sandy Hook-i iskolai mészárlás „teljes kamu" és „gigantikus hoax", amit a fegyverellenes lobbi szervezett. A rágalmazási pert az áldozatok hozzátartozói indították egy FBI-ügynökkel közösen, novemberben további 473 millió dollár kifizetésére kötelezték.

Jones összeesküvés-elméleteket hirdető műsorának, az Infowarsnak december elsején maga Kanye West volt a vendége, aki az adásban az arcát fekete maszk mögé rejtve egy narancssárga hálóval és egy üveg Yoo-hoo csokoládés itallal Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt játszotta el, mondván, a Moszad izraeli hírszerző ügynökség el akarja vinni a gyerekeit. Majd azt mondta,

„minden embernek van értéke, amit letett az asztalra, különösen Hitlernek.”A műsorvezetőt korábban, augusztusban közel 50 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezték, de mivel már ezelőtt is rágalmazási perek sorozatát veszítette el, mert képtelen volt bármilyen bizonyítékkal alátámasztani az elméletét, súlyosbították a büntetést.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.