Nem blokkolhatja Trump a nála lefoglalt titkos akták vizsgálatát

külföld
2022 december 02., 16:35
comments 6

„A törvény egyértelmű. Nem írhatunk olyan szabályt, amely lehetővé teszi, hogy házkutatás után a házkutatás alanya blokkolja a kormányzati vizsgálatokat. Nem írhatunk olyan szabályt sem, amely ezt csak a volt elnöknek teszi lehetővé” - írta az az atlantai fellebbviteli bíróság - melynek két bíráját is Trump nevezte még ki. Donald Trump ex-elnök korábban arra kérte a bíróságot, ne engedje az FBI és az ügyészségnek a nála lefoglalt, több mint 700 oldalnyi államtitkokat tartalmazó titkos akták vizsgálatát. Trump ügyvédei azt javasolták, hogy az iratokat előbb egy különleges szervnek kéne átvizsgálnia.

Az ítélet győzelmet jelent az Igazságügyi Minisztériumnak, a vizsgálatok folytatódhatnak, a papírokat átnézheti az FBI. Arról egyelőre nem tudni, hogy Trump és ügyvédei fellebbeznek-e.

A floridai Trump-rezidencián tartott FBI-házkutatáson lefoglalt iratok listája szeptemberben került nyilvánosságra. Az iratokon szerepelt a „bizalmas”, „titkos” és „szigorúan titkos” minősítés is.

A döntésnek két fontos következménye is van. Egyrészt ha Trumpéknak sikerült volna új iratgazdát kijelölniük, az megakadályozhatta volna, hogy a lefoglalt iratokat bizonyítékként használják a Trump elleni eljárásban. Másrészt az eddig Floridában zajló eljárás így átkerülhet a fővárosba, Washingtonba, vagyis Trump ügyében nem egy dél-floridai szomszédaiból összeállított, hanem a javarészt feketék lakta főváros etnikai arányait tükröző esküdtszék hozhat majd ítéletet. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.