Nem blokkolhatja Trump a nála lefoglalt titkos akták vizsgálatát

külföld
2022 december 2., 16:35
comments 6

„A törvény egyértelmű. Nem írhatunk olyan szabályt, amely lehetővé teszi, hogy házkutatás után a házkutatás alanya blokkolja a kormányzati vizsgálatokat. Nem írhatunk olyan szabályt sem, amely ezt csak a volt elnöknek teszi lehetővé” - írta az az atlantai fellebbviteli bíróság - melynek két bíráját is Trump nevezte még ki. Donald Trump ex-elnök korábban arra kérte a bíróságot, ne engedje az FBI és az ügyészségnek a nála lefoglalt, több mint 700 oldalnyi államtitkokat tartalmazó titkos akták vizsgálatát. Trump ügyvédei azt javasolták, hogy az iratokat előbb egy különleges szervnek kéne átvizsgálnia.

Az ítélet győzelmet jelent az Igazságügyi Minisztériumnak, a vizsgálatok folytatódhatnak, a papírokat átnézheti az FBI. Arról egyelőre nem tudni, hogy Trump és ügyvédei fellebbeznek-e.

A floridai Trump-rezidencián tartott FBI-házkutatáson lefoglalt iratok listája szeptemberben került nyilvánosságra. Az iratokon szerepelt a „bizalmas”, „titkos” és „szigorúan titkos” minősítés is.

A döntésnek két fontos következménye is van. Egyrészt ha Trumpéknak sikerült volna új iratgazdát kijelölniük, az megakadályozhatta volna, hogy a lefoglalt iratokat bizonyítékként használják a Trump elleni eljárásban. Másrészt az eddig Floridában zajló eljárás így átkerülhet a fővárosba, Washingtonba, vagyis Trump ügyében nem egy dél-floridai szomszédaiból összeállított, hanem a javarészt feketék lakta főváros etnikai arányait tükröző esküdtszék hozhat majd ítéletet. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt