Kínában tovább enyhítenek a covidszabályokon, miközben szinte rekordon a napi fertőzöttek száma

külföld
2022 december 03., 06:16
comments 1

Sorra távolították el Pekingben a covidtesztelési pontokat Pekingben, miközben Sencsen csatlakozott más kínai városokhoz, és közölték, hogy mostantól nem várják el a tömegközlekedést használóktól, hogy bemutassák friss teszteredményeiket, írja a Reuters.

Azaz Kína-szerte látványosan vesznek vissza az eddigi rendkívül szigorú zérócovid-stratégiából, ami alighanem a társadalmi elégedetlenség és a tüntetések hatása, nem pedig az egészségügyi mutatók igazolják, mivel közben szinte rekordszinten vannak a napi fertőzöttszámok.

photo_camera Fotó: STR/AFP

Hétfőtől Pekingben a metrót is lehet majd használni friss teszteredmények nélkül, ugyanakkor például irodákban még hatályban lesz az ellenőrzés. Egyes pekingi negyedekben pedig a közösségi oldalakon megjelentek tanácsok, hogy a pozitív esetek hogyan karanténozzák el magukat otthon, ami változást jelent az eddigi szabályokhoz képest, amikor a fertőzötteket gyakran központi karanténokba zárták. Emellett országszerte enyhítés várható a tesztelési feltételekben is.

Mint a tüntetésekről szóló nagyobb cikkünkben írtuk, a kínai lakosság elég idős, nem különösebben egészséges, csak nagyon kevesen szereztek természetes úton immunitást a vírus ellen, és az idősek közül tízmilliók nem kaptak elég dózist az oltásból, ezért kérdés, hogy az esetleges enyhítésnek milyen egészségügyi következményei lehetnek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.