Pénzmosás és csalás gyanújával őrizetbe vettek egy orosz üzletembert Londonban

külföld
2022 december 03., 15:40
comments 3

Őrizetbe vettek egy 58 éves, orosz állampolgárságú üzletembert pénzmosás és csalás gyanúja miatt - közölte szombaton a brit Országos Bűnüldözési Ügynökség (NCA). A meg nem nevezett férfit csütörtökön tartóztatták le több millió fontot érő londoni otthonában az NCA „kleptokrácia-ügyosztályának” nyomozói.

link Forrás

Szintén pénzmosás gyanújával őrizetbe vettek egy 35 éves férfit is, aki az orosz üzletember alkalmazottja volt, és éppen több ezer font készpénzzel a táskájában próbálta elhagyni a házat. Csalás előkészülete és pénzmosás gyanújával őrizetbe vettek londoni lakásában egy 39 éves férfit is, aki az NCA ismertetése szerint „az orosz üzletember jelenlegi partnerének egykori barátja”. Kihallgatásuk után, óvadék ellenében mindhárom őrizetest szabadlábra helyezték.

Az ügyosztály elsődleges feladata, hogy megakadályozzák az Oroszországgal szembeni szankciók kikerülésére tett kísérleteket és feltárják a külföldiek által korrupt módon szerzett nagy-britanniai vagyoneszközöket. Az NCA eddig közel száz olyan műveletet hajtott végre, amelyek célja az orosz elnökhöz, Vlagyimir Putyinhoz kötődő elit tagjai és kijáróik által jelentett bűnügyi fenyegetések kiküszöbölése - nyilatkozta Graeme Biggar, az NCA vezérigazgatója.

Az orosz üzletember londoni otthonában végrehajtott műveletben több mint ötven nyomozó vett részt, és a rezidencián tartott házkutatás során számos digitális eszközt, valamint jelentős mennyiségű készpénzt foglaltak le. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.