Iránban pedzegetik, hogy felülvizsgálják a kötelező kendőviselésre vonatkozó szabályokat

külföld
2022 december 4., 8:00
comments 8

„A parlament és a bíróságok is dolgoznak azon a kérdésen, hogy szükséges-e felülvizsgálni a törvényt” – Mohammad Dzsafar Montazeri iráni főügyész szombaton a nőkre vonatkozó öltözködési előírásokról. Montazeri arra is kitért, hogy egy munkacsoportot állítottak fel, amely a hétán már ülésezett az iráni parlament kulturális bizottságában, „és egy-két héten belül látni fogjuk az eredményeiket”.

Ebrahim Raisi iráni elnök is megszólalt a kérdésben ugyancsak szombaton. Szerinte Iránban a köztársaság és annak iszlám vonatkozású törvényei alkotmányban rögzültek, ám „vannak olyan módszerek az alkotmány végrehajtására, amelyek rugalmasak lehetnek”.

Az enyhülőbb beszédmód arra utal, hogy az ország vezetése most kompromisszumokkal készül megfékezni a két hónapja intenzíven tartó, tüntetéssorozatot.

photo_camera Mahsa Amini temetésére óriási tömegek érkeztek október végén. Fotó: -/AFP

Mindezt Mahsa Amini, egy huszonkét éves, kurd származású fiatal nő esete indította el. Amini szeptember 13-án utazott Teheránba, hogy meglátogassa családját. A fővárosban egy ellenőrzés során az iszlamista erkölcsrendészet kifogásolta a nő viseletét, ezután szemtanúk és a család beszámolói szerint berángatták egy furgonba, majd brutálisan megverték. Három napig volt kómában, de szeptember 16-án meghalt. Az iráni rendőrség „szerencsétlen balesetnek" titulálta az esetet.

Ez a középkori kegyetlenség óriási ellenállást váltott ki Irán szerte. Amini temetésére több ezren mentek el (pontos számokat képtelenség megállapítani), Európa több városában – köztük Budapesten is – is az utcára vonultak irániak, mindez pedig az Iszlám Köztársaság egyik legkomolyabb kihívásává vált az az 1979-es forradalom óta.

(Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt