A szocializmusba nem érdemes visszamenni! - videó Matolcsy parlamenti beszámolójáról

gazdaság
2022 december 05., 16:13
comments 27

Matolcsy György jegybankelnök az Országgyűlés gazdasági bizottságában elmondott hétfői beszámolójában minden eddiginél élesebben kritizálta a kormány gazdaságpolitikai irányvonalát, újabb fordulót nyitva meg ezzel a Magyar Nemzeti Bank és az Orbán-kormányok már több menetet megélt vitájában. Ahogy arról beszámoltunk, Matolcsy kijelentéseire, miszerint Magyarország válság közeli helyzetben van, az infláció nálunk 15-18% lesz jövőre, és itt az egyik legalacsonyabb a termelékenység az unióban, amivel nem lesz felzárkózás, a kormány képviselői sem tudtak érdemben reagálni. Az RTL délután videót is közölt a jegybankelnök beszámolójáról.

A videóból kiderül még pár érdekesebb részlet Matolcsy beszédéből. Például, hogy bár azt mondta, hogy válság közeli állapotban van a magyar gazdaság, azt határozottan tagadta, hogy bármi esély lenne Magyarország fizetésképtelenségére, ilyen szerinte nem fenyeget. Ezzel Jarosław Kaczyński, Lengyelország korábbi miniszterelnökének és a Fidesszel korábban nagyon szoros szövetséget ápoló Jog és Igazságosság párt vezetőjének kijelentésére reagált, aki a magyar gazdaság összeomlásáról beszélt, ami Matolcsy szerint udvariatlan, tapintatlan és helytelen.

Mindazonáltal Matolcsy szerint a magyar gazdaság bajban van, sok szempontból a saját döntéseink hiánya miatt. Komolyan fenyeget, hogy a magas infláció jelentette makrogazdasági egyensúlytalanságok, a mezőgazdaságban és a gazdaság más területén tapasztalható alacsony termelékenység miatt a magyar gazdaságpolitika elveszti ezt az évtizedet. Matolcsy szerint minderre az MNB-nek a mandátumai szerint kötelessége felhívni a kormány figyelmét, mert támogatnia kell a gazdaságpolitikát és fel kell hívniaa a figyelmet, ha veszély fenyeget. Márpedig most fenyeget, részben azért, mert egész Európa bajban van, de részben azért is, mert "a kormány válságkezelése az elmúlt hat hónapban nem találta meg a kulcsokat, hibás volt."

"Kifutottunk úgy a pályára, hogy eddig mindent megnyertünk. Azt gondoltuk, hogy automatikusan megnyerjük ezt az energiaár-robbanásos, inflációs válságot is. Nem, a régi eszközökkel nem lehet megnyerni, a szocializmusba pedig nem érdemes visszamenni." Matolcsy ezzel az árstopokra és hasonló eszközökre utalt, amelyekről már a szocializmusban kiderült, hogy nem működnek. "A Magyar Nemzeti Bank kéri, hogy a magyar kormány térjen vissza az egyensúlyok helyreállításának útjára, és ezért újból nyerjük meg az évtizedet, ahogy egyszer már megnyertük" - mondta a jegybankelnök, kissé szerénytelenül azokra az időkre utalva, amikor ő volt a kormányban a gazdaságpolitika vezetője. Matolcsy és a kormány eddigi vitáit ebben a cikkben foglaltuk össze.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.