Matolcsy minden eddiginél jobban lehúzta a kormány gazdaságpolitikáját, a Fidesz erre kikiáltotta a Nemzeti Bank függetlenségének napját

ünnep
2022 december 05., 13:56
comments 80

A hétfői ülésen nem volt nehéz dolga az ellenzéki felszólalóknak, ha kritizálni akarták a kormány gazdaságpolitikáját, mert elég volt Matolcsy György reggeli beszámolójából idézgetniük. Tordai Bence beszámolója szerint a jegybankelnök a gazdasági bizottság előtt olyanokat mondott:

  • „Magyarország válság közeli helyzetben van”;
  • „a világ negyedik-ötödik legsérülékenyebb országa”;
  • az EU-ban a miénk „hátulról a 4. termelékenységi szint”;
  • „a második legmagasabb az ikerdeficit Románia után”,
  • „jövőre 15-18 százalék lesz az infláció”. Az infláció pedig Matolcsy szerint nem „szankciós” vagy „háborús”, mert 2021 nyarától szökött fel az energiaárak miatt. ;
  • az Unióban Magyarországon a második legalacsonyabb a mezőgazdaság termelékenysége Bulgária után”.
  • „az ársapkák 3-4 százalékos inflációs többletet okoznak, azonnal ki kell vezetni ezeket”,
  • „Magyarország az egyetlen ország, amely több benzint és gázolajat fogyaszt, mint az energiaválság előtt”.
  • 2010 után nem hoztuk meg a jó döntéseket, 2021 után rossz döntéseket hozott a kormány”.

Cáfolni nem tudták, inkább megünnepelték

Pár órával később a kormánypárti képviselők még nem kezdték dollárbaloldalozni a jegybankelnököt, inkább igyekeztek a jegybanki függetlenség bizonyítékát meglátni az eseményekben. Tállai András államtitkár csak annyit mondott, hogy a Magyar Nemzeti Bank független, függetlenül végzi a törvényben meghatározott feladatát, így véleményét is teljesen függetlenül és szabadon mondhatja el, akár a gazdaságpolitikáról vagy más, a világot érintő gazdasági ügyekről.

Fürjes Balázs
photo_camera Fürjes Balázs Fotó: Németh Dániel/444

Később Fürjes Balázs sem kezdte cáfolni Matolcsy állításait, ahogy a jegybankelnök fiának meggazdagodását sem dobta be, inkább előre menekült: „Amivel önök évekig vádolták Matolcsy Györgyöt, hogy a Fidesz-kormány kiszolgálója, a Fidesz szövetségese lenne, amire a mai nap nyilvánvalóan rácáfolt.

Bizonyos értelemben a Nemzeti Bank függetlenségének a napja. Tehát a jogállamiság, köszönjük szépen jól van,

és láthatóan a Magyar Nemzeti Bank függetlenül működik a magyar kormánytól. Ebben a vitában egy kicsit nehéz helyzetben vagyunk. Teljesen érthetően és a jogállamisággal összhangban elnök úrnak, mármint a Magyar Nemzeti Bank elnökének nagyobb szabadsága van, mint a kormány képviselőinek, ugyanis elsősorban az MNB függetlenségét kell biztosítani a kormánytól, és nem a kormány függetlenségét az MNB-től. Mi alázattal tudomásul vesszük ezt az aszimmetrikus helyzetet.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.