Így hajt el Pintér Sándor kisbusza a hozzá érkező tanárok előtt

oktatás
2022 december 05., 12:19
comments 58

Levelet vittek Maruzsa Zoltán köznevelésért felelős államtitkárnak és Pintér Sándor belügyminiszternek a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnázium tanárai, ahonnan szeptemberben öt tanárt rúgtak ki, amiért részt vettek a polgári engedetlenségben. A tanárok hétfőn dél előtt indultak az iskolától a Belügyminisztériumba.

Kollégánk, Németh Dániel a helyszínen felvette, ahogy Pintér Sándor kisbusza biztonsági kísérettel, egy szó nélkül hajt el a tiltakozó tanárok előtt a Belügyminisztériumból:


A levelet jelenleg is a Kölcseyben tanító tanárok írták alá. Azt írják, szeptemberben és novemberben a Belső- és Külső-Pesti Tankerületi Központok azonnali hatállyal szüntették meg több kollégájuk munkaviszonyát, pedig a szakmai elhivatottságukhoz, felkészültségükhöz és alkalmasságukhoz kétség sem fért. Bár az elbocsátások hivatalos oka „a diákok tanuláshoz való jogának megsértése” volt, a kölcseys tanárok szerint a diákok jogai másképp sérülnek ma Magyarországon:

az oktatási rendszer régóta orvoslásra váró problémái, az egyre növekvő pedagógushiány, a túlterheltség, a korszerűtlen és indokolatlanul nagy tananyag, az iskolák állapota és a társadalmi megbecsültség hiánya valójában az, ami korlátozza a diákok tanuláshoz való jogát.

photo_camera Palya Tamás egyike azoknak a tanároknak, akiket szeptemberben kirúgtak a Kölcsey Ferenc Gimnáziumból Fotó: Németh Dániel/444
photo_camera Fotó: Németh Dániel/444

A tanárok szakmai párbeszédre és közös problémamegoldásra hívják Maruzsát és Pintért a Kölcsey Ferenc Gimnáziumba, még a karácsonyi szünet előtt. A levélben azt is írják,

kilátástalannak érzik a helyzetüket.

photo_camera A kölcseys tanárok levele Maruzsa Zoltánnak és Pintér Sándornak Fotó: Németh Dániel / 444

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt