„Jelentem, a megfélemlítés sikerült: én félek, mi mindannyian félünk, és dühösek vagyunk” - Polgári engedetlenkednek a Nemes Nagy Ágnes Szakgimnázium tanárai is

oktatás
2022 december 05., 10:37
comments 12

Polgári engedetlenségbe kezdtek hétfőn a budapesti Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium tanárai, így szolidarítanak a más iskolákból kirúgott, megfenyegetett tanárokkal, és követelik az oktatási rendszer reformját.

A Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium polgári engedetlenkedő tanárai
photo_camera A Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium polgári engedetlenkedő tanárai Fotó: Németh Dániel/444

A követeléseket Eck Attila, a gimnázium színházelmélet tanára - aki annak a Vörösmarty Gimnáziumnak a diákja volt, ahonnan közel egy hete kirúgtak egy tanárt, aki éppen sztrájkot szervezett - olvasta fel az iskolában tanító másik tíz tanár nevében. Az iskolában tanít Vilmányi Benett színész is, aki szeptemberben visszautasította a neki ítélt Junior Prima díjat, miután a díjátadóra érkezése után a szervezők megkérték, hogy a beszédében ne politizáljon.

A gimnázium tanárai a mai napon nem tartják meg az óráikat, annak ellenére sem, hogy tudják, ezzel megszegik a törvényt, és rettenetesen félnek a következményektől. Mert, ahogy Eck fogalmaz,

nem tudhatják előre, hogy a tettük „hazárdjáték vagy kamikaze akció” lesz. „Jelentem, a megfélemlítés sikerült: én félek, mi mindannyian félünk, és dühösek vagyunk”, mondja, majd hozzáteszi, tizenhárom éve tanít, és elege van abból, hogy tanárként folyamatosan ellensúlyoznia kell az oktatási rendszer kínzó körülményeit.

„Felháborít az a megalázás, elhallgattatás és megfélemlítés, amit azoktól a politikai vezetőktől kell elviselnem, akik helyettem, felettem, nélkülem döntenek”- mondja. A Nemes Nagy Ágnes tanárai hangsúlyozzák, nagyon szeretik a munkájukat és a diákjaikat, és éppen ez a szeretet az, ami miatt beleállnak ebbe a helyzetbe. Mert „az ember egyetlen kiútja a tett”, és az ember küzd, ha meg akarja védeni, amit szeret - még ha ezért törvényt is kell szegnie. Ezután felolvasták Petőfi Sándor „A nemzethez” című versét.

A Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium polgári engedetlenkedő tanárai
photo_camera A Nemes Nagy Ágnes Művészeti Szakgimnázium polgári engedetlenkedő tanárai Fotó: Németh Dániel/444

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.