Lelőttek egy bírót Mexikó legveszélyesebb államában

külföld
2022 december 5., 6:44

Lelőttek egy bírót Mexikó Zacatecas államában szombaton, jelenti a Reuters. Zacatecas az ország legveszélyesebb régiójának számít jelenleg: múlt hónapban az állami Nemzeti Gárda vezetőjét, a mexikói katonai rendőrség egyik főparancsnokát ölték meg.

Kormányzati források szerint Roberto Elias bírót szombat délelőtt, egy lövöldözés után találták sérülten az autójában, súlyos állapotban kórházba szállították, de vasárnap meghalt. Januárban Zacatecasban egy holttestekkel teli autót találtak az állam kormányzati épülete előtt.

photo_camera Önkéntes rendőr Guerrero tartományból 2018-ban, ahol felfegyverzett civilek igyekeznek felvenni a harcot a drogkartellekkel. Fotó: PEDRO PARDO/AFP

Októberben arról írtunk, hogy a mexikói állami hadsereg tagjai kézigránátokat és egyéb taktikai eszközöket adhattak a drogkartellek tagjainak, legalábbis ez derült ki azokból a nyilvánosságra hozott dokumentumokból, amiket a Guacamaya nevű csoport szerzett meg, miután feltörték a védelmi minisztérium biztonsági rendszerét. Az egyik dokumentum szerint egy magas rangú tiszt adott el fegyvereket egy bűnszervezetnek az egyik mexikóvárosi bázis közelében, de arról is vannak levelek, hogy taktikai eszközöket (például golyóálló mellényeket vagy éjjellátó berendezést), valamint a rivális bandák és kormánytisztviselők tartózkodási helyéről szóló információkat adtak át.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt