Orosz háborús bűnökről szóló határozat tervezete készül az ENSZ-ben

háború
2022 december 05., 08:45
comments 3

A ENSZ New York-i központjában elkezdett terjedni egy határozattervezet egy nürnbergi típusú törvényszék létrehozásáról, amely az orosz vezetést vonná felelősségre az Ukrajnában elkövetett háborús bűncselekményekért - írja a Guardian. Volodimir Zelenszkij ukrán elnök kitartóan lobbizik ezért, és a jelek szerint a javaslattal szembeni amerikai ellenállás is enyhülhet.

Beth Van Schaack, az Egyesült Államok globális büntetőjogi nagykövete múlt héten arról beszélt: „Zelenszkij elnök úrnak nagyon fontos ez a kérdés. Ez olyasvalami, amit Ukrajna akar, és úgy gondolom, hogy ennek nagy súlya lesz. A kérdés az, hogy a közgyűlésen megszavazzák-e.” Van Shaack viszont emlékeztetett rá, hogy eddig az Ukrajnával kapcsolatos összes határozatot elfogadták.

photo_camera Háborúellenes tüntetők New Yorkban. Fotó: JOHN LAMPARSKI/NurPhoto via AFP

Van Schaack szerint az Egyesült Államoknak még nincs kialakult álláspontja egy esetleges különleges bírósággal kapcsolatban, ő maga azonban úgy gondolja, hogy érdemes lenne a háborús bűnökkel vádolt oroszok ügyét akkor is tárgyalni, ha Oroszország nem adja ki őket. Mint mondta, elképzelhető, hogy az USA feloldja a hírszerzési adatok titkosítását, hogy segítsen kideríteni, kik a legfőbb felelősei egy olyan háború előkészítésének és lebonyolításának, amely szerinte egyértelműen megsértette az ENSZ alapokmányát.

A Nemzetközi Büntetőbíróság már elkezdett nyomozni az Ukrajnában elkövetett háborús bűnök ügyében, azonban mivel Oroszország nem írta alá a vonatkozó szerződést, így Ukrajna szerint a testület vádat emelni sem tud az orosz vezetés ellen.

Joe Biden és Emmanuel Macron néhány napja tartott találkozóján elköteleződött Oroszország felelősségre vonása mellett, és Franciaország támogatja, hogy az EU különleges bíróságot állítson fel Putyinék elszámoltatására.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt