Ötmillió forintra büntette a jegybank a Molt

benzin
2022 december 05., 09:13
comments 6

Ötmillió forintos bírságot szabott ki a jegybank a Molra, mert a vecsési kőolajmező feltárásával kapcsolatos hírt nem a jogszabálynak megfelelően, és nem az előírt felületeken tette közzé, írja az MTI.

A Magyar Nemzeti Bank szerint a Mol közösségi média kommunikációja és közleménye az ügyben érintette a cég megítélését, és ezáltal hathatott az értékpapírjai értékére, hozamára is - ezt pedig a későbbi tőzsdei adatok is kimutatták. Ezért hétfőn egy határozatban szólították fel a Molt, hogy kibocsátóként a jogszabályoknak megfelelően teljesítsék a rendkívüli tájékoztatási kötelezettségüket,

emellett 5 millió forint felügyeleti bírságot is kiszabott a társaságra. A jogszabály szerint a Molnak rendkívüli tájékoztatást kellett volna közzétennie az MNB hivatalos információs rendszerében vagy a Budapesti Értéktőzsde oldalán is, ez azonban nem történt meg. Ellenben a cég weboldalán és a közösségi médiában megjelent az olajmező feltárásának híre.

Az MBN szerint a Molnak kontextusba helyezve, „kiegyensúlyozottan” kellett volna bemutatnia a felfedezést, a kitermelés volumenét és hatásait, de ennek hiányában a befektetőknek nem volt lehetőségük teljeskörűen tájékozódni és megalapozott kereskedési döntéseket hozni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.