A MOL kőolajat talált Vecsésnél

energia
2022 november 21., 13:10
comments 18

Jelentős mennyiségű kőolajat talált a MOL Vecsés határában, 2100 méter mélyen – közölte a cég. A MOL júliusban kezdett kutatófúrásba a területen, ahol a szükséges tesztek elvégzése után bebizonyosodott, hogy eddig ismeretlen kőolajmezőt sikerült felfedezni.

Az új kút napi 600 hordó termeléssel indul, későbbi tervezett 700-1000 hordós termelése 10 százalékkal növeli a MOL Magyarország és 5 százalékkal Magyarország kőolaj-kitermelését. A Vecsés-2 nevű olajkút a MOL harmadik legnagyobb hozamú magyarországi kútja lett, egyedül képes kiváltani az elöregedő algyői mező teljes éves természetes hozamcsökkenését.

A MOL dolgozói a termelési területen
photo_camera A MOL dolgozói a termelési területen Fotó: Kiss Márk/MOL

A MOL 2015-ben nyerte el a kutatási koncessziót a Vecsés körüli területre. Az előzetes geológiai vizsgálatok elvégzése után Vecsés határában jelölték ki a kutatófúrás helyét. A júliusban elkezdett fúrás 31 napig tartott, és 2100 méteres mélységet ért el. Az ilyenkor szükséges kúttesztelések során bebizonyosodott, hogy gazdasági hasznosításra alkalmas a kőolajtalálat, ezért a kutat november 11-én termelésbe állították. Az olajat közvetlenül a százhalombattai Dunai Finomítóba szállítják.

„Minden csepp Magyarországon kitermelt kőolaj hozzájárul ahhoz, hogy csökkentsük az ország energiafüggőségét, ezért is nagy öröm számunkra ez a kutatási siker. A jelenleg termelés alatt álló készletek folyamatosan kimerülnek, ez egy természetes folyamat része. Hatalmas erőfeszítéseket teszünk annak érdekében, hogy a termelést szinten tartsuk, a MOL az elmúlt 5 évben 133 milliárd forintot költött erre, ha ezt nem tennénk, évente 15-20%-kal csökkenne a termelésünk. Ezekben az években jelentős sikereket értünk el a hazai kutatásban, például több sekély mélységű gázmezőt találtunk és állítottunk termelésbe. A vecsési találat viszont egy nagyobb mélységű olajmező feltárását hozta, amelynek alapján a MOL további fúrásokat tervez a környéken a mező kiaknázására és a termelés fokozására” – mondta Hernádi Zsolt, a MOL-csoport elnök-vezérigazgatója.

Drónkép az R69 fúrótoronyról
photo_camera Drónkép az R69 fúrótoronyról Fotó: MOL

A MOL a legnagyobb szénhidrogén-termelő Magyarországon. 2021-ben a hazai termelésből a MOL biztosította a kőolaj kb. felét (3,5 millió hordó) és a földgáz kb. 90 százalékát (1,4 milliárd m3). A MOL-csoport kőolaj-és földgázkitermelési portfóliójában szintén Magyarország a legnagyobb, most a teljes termelés harmadát adja.

A MOL közleménye szerint Magyarországon egyedüliként a MOL folyamatos munkaprogramot hajt végre, tehát az ország több pontján egy időben, párhuzamosan zajlanak a munkálatok. Kiemelten sikeres a meglévő mezők termelésének fokozása, az elmúlt 5 évben kb. 300 kútmunkálat történt és 16 új kút kezdett termelni. A sekélygáz kutatási programban eddig 13 új kút állt munkába. A 100 milliárdos nagyságrendű beruházások nélkül a hazai termelés a jelenlegi szint kevesebb mint felére esett volna vissza az elmúlt 5 évben – írják.

A MOL a következő 5 évben 200 milliárd forintot tervez befektetni a magyarországi kőolaj-és földgázkitermelés fejlesztésébe, ennek közel 60-65 százaléka földgáz, 20-25 százaléka kőolaj célú, a maradék pedig az infrastruktúra biztonságos fenntartását, pótlását célozza.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.