Mohammad Khatami egykori elnök szerint az iráni vezetőknek figyelembe kellene venniük a tüntetők követeléseit

külföld
2022 december 06., 19:19
comments 1

A 79 éves Mohammad Khatami szerint a „nő, élet, szabadság” gyönyörű jelszava azt mutatja, hogy az iráni társadalom egy jobb jövő felé halad. Khatami kritizálta a biztonsági erők kemény fellépését, a diákok letartóztatását.

photo_camera Mohammad Khatami volt iráni elnök Freiburgban, Németországban, 2008. október 28-án Fotó: PATRICK SEEGER/dpa Picture-Alliance via AFP

A volt elnök a tüntetésekkel kapcsolatos megjegyzéseit a szerdai diáknap alkalmából tett nyilatkozatában vezette elő.

A szeptember közepén kezdődött megmozdulások élére a diákok álltak, miután óriási felháborodást váltott ki Mahsza Amini halála. A fiatal lányt erkölcsrendészek verték agyon, mert állítólag nem tartotta be a hidzsáb viselésére vonatkozó szabályokat.

A nők által vezetett tüntetések több mint 150 városra és 140 egyetemre terjedtek ki az ország mind a 31 tartományában. A tiltakozások gyorsan terjedtek, és az Iszlám Köztársaság egyik legkomolyabb kihívásává váltak az 1979-es forradalom óta.

Irán vezetése – köztük a keményvonalas Ebrahim Raisi elnök – az ország külföldi ellenségei által szított „zavargásoknak” minősítette a tüntetéseket, és utasította a biztonsági erőket, hogy határozottan lépjenek fel.

Az Emberi Jogi Aktivisták Hírügynöksége szerint eddig legalább 473 tüntetőt öltek meg és 18 215-öt vettek őrizetbe, köztük 586 diákot. Emellett 61 biztonsági alkalmazott haláláról is beszámoltak.A reformpárti Khatami, aki 1997 és 2005 között két cikluson át volt elnök, nyilatkozatában méltatta a diákok és professzorok „talán példátlannak” nevezett részvételét a tüntetésekben, és bírálta az emiatt rájuk kiszabott büntetéseket és korlátozásokat.

Raisi kormányát közvetlenül megszólítva azt mondta: „Azt tanácsolom a tisztviselőknek, hogy értékeljék ezt a jelenlétet, és ahelyett, hogy igazságtalanul bánnának vele, nyújtsanak segítő kezet neki, ismerjék fel a kormányzás rossz aspektusait, és mozduljanak el a jó kormányzás irányába, mielőtt túl késő lenne.”

(via BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.