Egy amerikai bíró elutasította a szaúdi koronaherceg ellen indított pert, amely szerint megölette Dzsamál Hasogdzsi újságírót

külföld
2022 december 07., 06:31
comments 4

Elutasította a szövetségi bíróság Washingtonban azt a pert, amelyet az Isztambulban meggyilkolt szaúdi ellenzéki újságíró, Dzsamál Hasogdzsi menyasszonya indított Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös ellen – írja az MTI.

Mohamed bin Szalman herceg. Nem véletlen, hogy az édesanyja nincs rajta ezen a 2017-es képen sem.
photo_camera Fotó: BANDAR AL-JALOUD/AFP

John Bates szövetségi bíró azt mondta, nincs más választása, mint elutasítani a bírósági eljárást, mert az amerikai kormány szerint Mohamed bin Szalmán mentességet élvez.

A szaúdi trónörökös ellen azért nem indítható bírósági eljárás, mert Szalmán király szeptemberben miniszterelnökké nevezte ki, hivatalban lévő kormányfők pedig mentelmi jogot kapnak a bírósági eljárások során az Egyesült Államokban.

Hatice Cengiz, az újságíró egykori menyasszonya a döntés utána azt mondta „Dzsamál ma ismét meghalt”.

Az 59 éves Dzsamal Hasogdzsit, a Washington Post szaúdi vezetéssel kritikus publicistáját 2018. október 2-án gyilkolták meg Szaúd-Arábia isztambuli főkonzulátusán, ahová azért ment, hogy az esküvőjével kapcsolatos teendőket intézze. Török tisztségviselők szerint szaúdi „halálosztag” ölte meg, holttestét pedig feldarabolták.

Az amerikai hírszerzés jelentése szerint Mohamed bin Szalmán szaúdi trónörökös rendelhette el a megölését. A koronaherceg cáfolta érintettségét, de Rijád később elismerte, hogy szaúdi ügynökök követték el a gyilkosságot, saját kezdeményezésükre. Az ENSZ 2019-ben megjelent jelentése szerint Khalid Alotaibi, a szaúdi királyi gárda volt tagjaként a 15 tagú kommandóban is benne volt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.