Sávlezárás, ülősztrájk, sorfal, menet az MTVA-hoz

oktatás
2022 december 07., 18:24
comments 6

Csütörtökön, december 8-án és 9-én, pénteken is folytatódnak a megmozdulások az oktatásért és a pedagógusokért. Számos iskolában sztrájkolni fognak a tanárok. Több helyen nem lesz oktatás. Lesz országos ülősztrájk, blokád és tüntetés is. Alább a menetrend:

7:00 Üljön le a menet!

Helyszín: Blaha Lújza tér

A Vörösmarty Gimnázium diákjai ülve tiltakoznak a Blaha Lujza téren: „Ne maradjunk csendben, hozzatok dobot, kereplőt, bármi ami könnyen mozdítható és hangos! ”

7:30 ELTE Univerzum Flashmob

Helyszín: Egyetem tér

„MINDEN ELTÉ-S EGY HELYEN, EGY IDŐBEN! – hallgatók, oktatók, tanárok, diákok, diákok szülei, öregdiákok. Összeáll az ELTE-univerzum egy közös fotóra, hogy az alábbi nyilatkozatot demonstrálja: Mi, az ELTE polgársága (hallgatók, oktatók, tanárok, diákok, diákok szülei, öregdiákok, egyetemi és iskolai dolgozók) kiállunk a magyar pedagógustársadalom mellett, támogatjuk minden, a jelenlegi oktatási rendszer javításáért küzdő ember erőfeszítését. Halaszthatatlannak tartjuk, hogy meginduljon az a munka, az a párbeszéd, ami nélkülözhetetlen annak érdekében, hogy maradjon, illetve legyen elegendő tanár, nevelő, fejlesztő pedagógus a jövő Magyarországának.”

7.45 Irányváltás - Sávlezárás

Helyszín: Szentendrei út

„Felelős Állampolgárok! „December 8-án 7:45-kor találkozzunk a Szentendrei úti jysk előtti és a Bogdáni út keresztelődésnél lévő gyalogátkelők között, és adjunk új irányt a követeléseknek! Rendőrségi biztosítás mellett blokkoljuk a forgalmat, felhívjuk a figyelmet az oktatás tragikus állapotára, és az azonnali változtatást sürgetjük! Akciónkkal az elbocsátott tanártársainkért is kiállunk, együttérzünk a megtizedelt, fenyegetett testületekkel. Nem hagyhatjuk, hogy ilyen állapotok uralkodjanak, nem maradhatunk csendben! Bárki csatlakozhat, aki szívén viseli az ügyet! Legyünk sokan és hallassuk a hangunk, láttassuk a követeléseinket! Az oktatás nemzeti közügy! Ne hagyjuk a gyermekeink, diákjaink jövőjét ellehetetleníteni!”

8:00 Újabb kiáll(t)ás a közoktatásért

Helyszín: Sándor-palota

A Vörösmarty Mihály Gimnázium tanárai a Sándor-palotánál és a Karmelitánál fognak sorfalat állni: „Várunk minden pedagógust, szülőt és szolidarító honfitársat, hogy együtt üzenjünk az ország vezetőinek: tanár nélkül nincs jövő! Hozzatok magatokkal sárga rózsát vagy papírrepülőt, amire rá tudjuk írni követeléseinket! Itt ma beszélni akarunk azokkal, akik meghatározzák gyerekeink jövőjét, pedagógusaink jelenét. A csend nem rend! Legyünk hangosak!”

2. óra Ülősztrájk

Eddig 76 iskola diákjai jelezték, hogy csütörtökön valamilyen formában ülősztrájkot tartanak az iskolában:


December 9-én, pénteken, 17:30
- Vonulás az MTVA-hoz

Helyszín: Flórián tér

„Kedves Diákok, Pedagógusok, Szülők, Nagyszülők, Felelős Állampolgárok!

2022. november 9-én az Egységes Diákfront ultimátumot adott a köztévének. Felhívásunkban felszólítottuk az MTVA-t, hogy mi, diákok, megszólalhassunk az elmúlt időszakban zajló sorozatos kiállásokról és azok okairól. Erre nem kaptunk választ, bármennyire is próbálkoztunk minden módon eljutni az illetékes döntéshozókhoz. A közmédia továbbra sem teljesíti feladatát, hallgat az elmúlt hónapok közéletének egyik legmeghatározóbb jelenségéről. Mivel nem kaptunk választ, ahogy ígértük, demonstrációt szervezünk az MTVA épülete elé, ezt pedig a jövőben további megmozdulások fogják követni, ameddig a közmédia nem hajlandó hitelesen tájékoztatni a magyar oktatás válságáról. A köztévének kötelessége beszámolni az igazságról és minden magyar állampolgár joga, hogy értesüljön az egész országot érintő jelenlegi helyzetről.”

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.