Zavargások törtek ki Görögországban, amiért egy rendőr fejbe lőtt egy 16 éves roma fiút

külföld
2022 december 7., 20:39
comments 15

Már második napja tartanak az erőszakos tüntetések Görögországban, amiért a rendőrök meglőttek egy roma fiút, akit azóta is intenzív osztályon ápolnak. A görögországi roma vezetők nyugalomra intenek.

photo_camera Fotó: GRIGORIS SIAMIDIS/NurPhoto via AFP

A 16 éves roma fiút azért lőtték meg a rendőrök, mert a 20 eurós benzinszámla kifizetés nélkül rohant ki egy benzinkútról Thesszalonikiben. A benzinkút tulajdonosa riasztotta a rendőröket, és egy motoros rendőr üldözőbe is vette a kisteherautót, amiben a 16 éves fiú ült. Végül fejbe lőtte, ami miatt életveszélyes állapotban került kórházba.

photo_camera Fotó: KONSTANTINOS ZILOS/NurPhoto via AFP

Az eset után ezrek vonultak az utcára Athénban és Szalonikiben. A jelentések szerint legalább 10 rendőr megsérült a zavarságokban. A kedélyeket az is tovább szítja, hogy 2008-ban szintén rendőrök lőttek le egy tinédzsert, akinek haláláról épp december 6-án szoktak megemlékezni. Görögország polgári védelmi minisztere azt közölte, hogy már vizsgálják az ügyet. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt