Megszűnik a határellenőrzés a horvát határon, a rendőröket is átvezénylik

határ
2022 december 08., 18:08
comments 6

Miután az EU belügyminizsterei csütörtökön jóváhagyták Horvátország schengeni csatlakozását, január 1-jétől megszűnik a Horvátország és a schengeni térség más országai között a személyek ellenőrzése a belső szárazföldi és a tengeri határokon. A belső légi határokon az ellenőrzéseket 2023. március 26-tól szüntetik meg.

A döntés után Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára arról beszélt az MTI-nek, hogy ezzel januárt 1-től megszűnik a határellenőrzés Magyarország és Horvátország 344 kilométer hosszú határszakaszán. Hozzátette, hogy az eddig ott szolgálatot teljesítő - a határőrizetben részt vevő - rendőrök munka erejét más határszakaszok védelmében vagy az ország biztonságának megőrzésében lehet hasznosítani.

Azt ugyanakkor egyelőre nem tudni, hogy mi lesz azzal a 120 kilométernyi, 4 méter magas drótkerítésből álló határzárra, amit a magyar kormány még 2015-ben telepített oda.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.