Nem szól bele az Európai Bizottság abba, hogy a lettek letiltották az utolsó független orosz tévét

külföld
2022 december 8., 20:26
comments 4

Az Európai Bizottság nem szól bele abba, hogy a héten Lettország leállította az utolsó független orosz tévét, a Dozsgyot. A bizottság szóvivóje a BBC-nek annyit mondott, hogy az ellenzéki tévé engedélyének visszavonása nemzeti döntés volt, ami a nemzeti szabályokon alapult, és az ország állambiztonsági szolgálatának értékelése után született. A médiumoknak be kell tartaniuk az adott ország nemzeti szabályait és eljárásait, be kell szerezniük a szükséges engedélyeket és vízumot a munkatársaik számára. Ugyanakkor a bizottság üdvözli az orosz és fehérorosz független médiát az EU-ban.

A lett hatóságok a Dozsgyot azzal vádolják, hogy olyan tartalmakat sugároz, amik Moszkva ukrajnai invázióját támogatják. A megvádolt csatorna a közösségi médiában közzétett bejegyzésében „igazságtalannak és abszurdnak” nevezte mindezt. Kira Jarmis, Alekszej Navalnij sajtótitkára azt mondta, hogy a Dozsgy engedélyének elvétele Putyint segíti.

A hónap elején a lett hatóság 10 ezer eurós bírságot szabott ki a csatornára, mert az olyan térképet mutatott be, amin a megszállt Krím Oroszország részeként szerepelt. A csatornát elmarasztalták továbbá azért is, mert az orosz hadsereget „a mi hadseregünknek” nevezte egy, az újoncok ellátásáról szóló anyagban.Az egyik műsorvezetőt, Alekszej Koroszteljovot elbocsátották emiatt.

Az Oroszországban az egyik utolsó ellenzéki tévének számító csatorna nem sokkal a háború kitörése után, márciusban függesztette fel az otthoni működését, nehogy büntetőeljárások indulhassanak miattuk egy hamarosan életbe lépő törvény miatt, ami alapján nem nevezhetnék háborúnak a háborút, inváziónak az inváziót.

A csatorna történetéről és a Putyin-rendszer bedurvolásáról nemrég egy dokumentumfilm is készült:

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt