Új módját találta ki a tiltakozásnak az ELTE Trefort Ágoston Gimnázium

oktatás
2022 december 08., 16:20

A jövő héten, december 12-16. között csak az első három órákat tartják meg az ELTE Trefort Ágoston Gyakorló Gimnáziumban, hogy az iskola tantestülete ezzel fejezze ki tiltakozását a más iskolákban történt elbocsátások ügyében. Ezzel a lépéssel akarnak hozzájárulni ahhoz is, hogy kikényszerítsék a közoktatás ügyét érintő, s a rendezéshez szükséges érdemi kormányzati lépéseket - írják az iskola honlapján a nevelőtestület döntéséről.

Ehhez a gimnázium éves munkatervét módosították. Az első három óra után a tanítási nap már érvényesnek számít, ezután a diákokat hazaküldik.

A 4-7. órákban a tantestület tagjai belső továbbképzésen vesznek részt az iskola épületében - áll a közleményben. A szülőknek szóló tájékoztatóban ennél is konkrétabbak: „A tanárok pedig a többi órában munkaközösségi és nevelőtestületi szintű szakmai megbeszéléseket, értekezleteket tartanak a közoktatás helyzetéről, a kibontakozás lehetséges formáiról és egyéb iskolai pedagógiai, szakmai kérdésekről” - írták a szülőknek szóló tájékoztatóban.

Az iskolából származó információ szerint a tanárok minden egyes szakórát értékesnek és fontosnak tartanak, ezért fájó szívvel mondanak le bármelyik tanóra megtartásáról, de úgy látják, hogy a mostani helyzetben a tanárkollégákért és a közoktatás ügyéért való kiállás sokkal fajsúlyosabb kérdés.

A Trefort diákjai is részt vettek csütörtökön a diákok által szervezett egy órás ülősztrájkban a gimnáziumban. Az országos sztrájkhoz csatlakozó tanárok is ebben az egy órában hirdettek sztrájkot.

Az ELTE gyakorló iskolák 290 tanára írta alá a tanárok elbocsátása ellen tiltakozó nyilatkozatot.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.