Az utolsó pillanatos egyenlítések és a tizenegyespárbajok napja

világbajnokság
2022 december 10., 06:15

Két hosszú szünnap után pénteken a Horvátország-Brazília és Hollandia-Argentína negyeddöntővel folytatódott a katari focivébé. Előbbit már a meccs előtt sokan lefutottnak gondolták: a végső győzelemre is esélyesnek tartott brazilok a nyolcaddöntőben nagyon simán, 4-1-re verték Dél-Koreát, míg a horvátok nyögvenyelősen, 11-esekkel ejtették ki Japánt.

A másik mérkőzés egy fokkal kiegyenlítettebbnek ígérkezett, a hollandok eddig magabiztosan meneteltek a tornán, a nyolcaddöntőben az Egyesült Államokat győzték le 3-1-ra. Az argentinok ezen a világbajnokságon nem játszottak igazán erős csapattal - már persze ha az őket legyőző Szaúd-Arábiát nem számítjuk annak -, Ausztráliát verték 2-1-re az előző körben.

Esélyek

Horvátország-Brazília: az opta analyst szerint horvát-brazil volt a negyeddöntők legegyértelműbb párosítása. Brazíliának 68,8, Horvátországnak csupán 11,6 százalékot adnak a rendes játékidőben elért továbbjutásra, a hosszabbításra 19,6 százalékot.

Hollandia-Argentína: az opta analyst szerint az argentinoknak 44,2, a hollandoknak 27,1 százalék esélyük volt a rendes játékidős továbbjutásra.

Ehhez képest

Horvátország-Brazília

Ha Horvátország a vébén az egyenes kieséses szakaszban játszik, akkor szinte borítékolható hosszabbítás és tizenegyespárbaj. 2018-ban úgy jutott el a döntőig, hogy a nyolcad- és a negyeddöntőben is büntetőkkel nyert. Ezen a tornán a nyolcaddöntőben Japánt szintén így ütötték ki, úgy, hogy Livakovic négyből három 11-est megfogott.

A sorminta folytatódott: elképesztő izgalmak után, az utolsó pillanatban mentették 11-esekre a meccset a horvátok a brazilok elleni mérkőzést, amit aztán meg is nyertek.

A meccs előtt a legnagyobb kérdés az volt, hogy a Neymar vezette brazil támadósor meg tudja-e törni a jól szervezett és stabil horvát védelmet. A brazilok mellett szólt, hogy Neymar a horvátok ellen eddig 2 mérkőzésén 3 gólt szerzett, valamint az is, hogy Richarlison ebben az évben átlagosan 54,5 percenként szerzett gólt a válogatottban, a vébén pedig már 3 gólt lőtt.

photo_camera Fotó: JEWEL SAMAD/AFP

A dél-amerikai csapat mindenesetre jókedvűen érkezett meg a stadionba, már a buszon táncoltak és énekeltek a játékosok.

link Forrás

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.