Épp, hogy szabadult, újra bebörtönözték Jimmy Lai hongkongi médiavállalkozót

külföld
2022 december 10., 10:02

A 75 éves Jimmy Lai ki-be jár a börtönből. A demokráciapárti hongkongi médiavállalkozó, az azóta bezárt Apple Daily tulajdonosa nemrég szabadult, miután 20 hónapot töltött elzárva, amiért részt vett egy demokráciapárti, a Tienanmen téri mészárlásról megemlékező tüntetésen. Szombaton viszont ismét elítélték, most csalás vádjával, öt évre és kilenc hónapra.

A vád szerint az Apple Daily évtizedeken át bérelt egy irodát, amit Lai maga használt az újsághoz nem kötődő üzleti ügyeinek intézésére. Ezzel az Apple Daily megsértette a bérleti szerződését, ami a bíróság szerint kimerítette a csalás bűntettét. Lai ügyvédje nem tagadta, hogy a médiavállalkozó saját célra használt egy kis irodát, de indokolatlan volt ebből büntetőügyet csinálni, egy polgári peres eljárásban is rendezni lehetett volna a konfliktust.

photo_camera Jimmy Lai megérkezik a hongkongi bíróságra 2022 december 9-én. Fotó: ISAAC LAWRENCE/AFP

Stanley Chan bíró mindenesetre fontosnak érezte hangsúlyozni, hogy az eljárásnak semmi köze a sajtó helyzetéhez vagy a politikához, egy egyszerű csalási ügyről van szó. Lai ellen más eljárások is zajlanak, a nemzetbiztonsági szabályok megsértése miatt például életfogytig tartó börtönbüntetésre is ítélhetik. Ezek ellen a szabályok ellen tiltakozva tört ki az óriási demokráciapárti tüntetéshullám Hongkongban 2019-ben, amit aztán a hatalmát a szigeten konszolidáló kínai állam levert, börtönbe juttatva a mozgalom vezetőit és támogatóit. (Guardian)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.