Semlegesítették a magyar zsarolási pozíciót az ukrán hitel ügyében

eu
2022 december 10., 18:25

Szombat délután az EU Tanácsa jóváhagyta az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelt.

Erről kedden akartak dönteni a pénzügyminiszterek, de Varga Mihály az akkor napirenden lévő változatot megvétózta. Ezután a többi tagállam nem volt hajlandó szavazni a magyar helyreállítási terv jóváhagyásáról. Márpedig ha azt nem hagyják jóvá még az idén, akkor Magyarország kb. 1650 milliárd forint vissza nem térítendő támogatástól esik el.

A magyar kormány azt akadályozta meg, hogy az Európai Bizottság hitelt vegyen fel, amiből az Ukrajnának nyújtott támogatást fedezhette volna.

Most azonban a Tanács bejelentette, hogy írásban a tagállamok mégis jóváhagyták a támogatást, igaz, ez egy másik változata a rendeletnek, mint ami kedden a pénzügyminiszterek előtt volt.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.