A Nestlé új gyárat létesít Ukrajnában

élelmiszer
2022 december 12., 20:04
comments 4

A svájci Nestlé, a világ egyik vezető élelmiszeripari cége 40 millió svájci frankból (16,86 milliárd forint) új gyárat létesít Nyugat-Ukrajnában.

A globális élelmiszeripari óriásvállalat 1500 új munkahelyet hoz létre a Volinyi régióban található Szmolihiv településen létesülő gyártóüzemében. A svájci cég most 5800 embert foglalkoztatott Ukrajnában.

Az új gyárban instant élelmiszereket, leveseket, szószókat gyártanak a helyi és az európai piacra.

Alessandro Zanelli, a Nestlé délkelet-európai piacokért felelős vezérigazgatója szerint a beruházás fontos lépés a cégnek egy Ukrajnának is kihívásokkal teli időszakban.

Oroszország február 24-i inváziója óta kevés külföldi cég jelentett be hasonló méretű beruházást a háború sújtotta országban.

A Nemzetközi Valutaalap becslése szerint az ukrán gazdaság kibocsátása idén 35 százalékkal csökken. Az országban gyakoriak az áramkimaradások, miután Oroszország az elmúlt hetekben fokozta az energetikai infrastruktúra elleni rakétatámadásokat.

A Nestlé svájci központja 2020. november 19-én.
photo_camera A Nestlé svájci központja 2020. november 19-én. Fotó: FABRICE COFFRINI/AFP

A Nestlé SA áprilisban közölte, hogy az élelmiszerhez való hozzáférés alapvető joga kulcsfontosságú értéke a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalatának, miután bírálták, hogy a svájci cég az ukrajnai háború kitörése után nem csökkentette elég gyorsan az oroszországi tevékenységét.

A nyomás növekedése után a Nestlé március 23-án bejelentette, hogy felfüggesztette az oroszországi gyártás túlnyomó részét, miközben fenntartja az alapvető termékek, például az anyatej-helyettesítő tápszerek és az orvosi táplálék értékesítését. (MTI, Bloomberg)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.