Az energiahálózatot ért orosz dróncsapások után újra megnyitják az odeszai kikötőt

háború
2022 december 12., 14:18

Újraindultak a műveletek a fekete-tengeri Odesza kikötőjében, miután Oroszország iráni gyártmányú drónokkal támadta az ukrán város energetikai létesítményeit.

Az ország déli részén lévő kikötőt bezárták, miután a szombati csapások miatt 1,5 millió ember és minden nem kritikus infrastruktúra áram nélkül maradt.

Ukrajna elnöke szerint napokig is eltarthat az áramellátás helyreállítása, miközben a héten fagypont alatti hőmérséklet várható.

Odesza egyike annak a három kikötőnek, amiket egy megállapodással gabonaszállításra használnak. A Törökország és az ENSZ közvetítésével létrejött megállapodás lehetővé teszi az ukrán termékek biztonságos szállítását a világ többi részébe. A megállapodás hozzájárult a megugró globális élelmiszerárak csökkentéséhez.

Bár az odeszai kikötőben vasárnap rövid időre leálltak a műveletek, az ukrán mezőgazdasági miniszter közölte, hogy a gabonaexportot nem függesztik fel.

Oroszország összesen 15 iráni gyártmányú drónt küldött Odesza és a szomszédos Mikolajiv régiókra, az ukrán fegyveres erők szerint a drónok közült 10-et lelőttek.

„A helyzet az odeszai régióban nagyon nehéz. Sajnos a találatok kritikusak voltak, így az áram helyreállítása nem kevés időbe telik. Nem órákat, hanem néhány napot vesz igénybe” – mondta Volodimir Zelenszkij ukrán elnök az éjszakai beszédében.

Emberek ezrei vették igénybe a régió „legyőzhetetlenségi pontjait” – azokat a létesítményeket, amik áramszünetkor árammal és meleggel látják el a lakosokat.

Az ukrán energia-infrastruktúrát ért, október közepén felerősödött csapások miatt az ország szinte minden régiójában emberek milliói maradtak áram nélkül, miközben a hőmérséklet fagypont alá süllyedt. Az egész országra kiterjedő teljes áramszünet ma már reális forgatókönyv – mondta Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter a német tévének.

Ukránok az áram nélkül maradt Odeszában december 10-én.
photo_camera Ukránok az áram nélkül maradt Odeszában december 10-én. Fotó: Gian Marco Benedetto/Anadolu Agency via AFP

Oroszország gyakori támadásai Ukrajna elektromos hálózata ellen oda vezettek, hogy a Nyugat Kijevet jobb légvédelmi fegyverekkel látná el. Joe Biden amerikai elnök vasárnap azt mondta Zelenszkijnek, hogy Ukrajna légvédelme Washington számára prioritást élvez.

Telefonon beszéltek a G7-ek vezetőinek hétfői találkozója előtt, ahol az Oroszország és Irán elleni további szankciókról tárgyalnak. A javasolt intézkedések Iránt céloznák meg az Oroszországnak szállított drónok miatt, míg az EU külügyminiszterei a 9. szankciócsomagról tárgyalnak, ami további közel 200 személyt és jogi személyt tenne a szankciós listára. (BBC)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.