Azeri-grúz-román-magyar áramvezetékről ír alá megállapodást Orbán

energia
2022 december 12., 05:34
comments 9

Azeri-grúz-román-magyar „zöld áramvezetékről” szóló megállapodást ír alá Orbán Viktor, közölte vasárnap az MTI. Orbán várhatóan szombaton találkozik majd az országok elnökeivel.

Az azeri elnök Orbán Viktort fogadja 2010-ben
photo_camera Az azeri elnök Orbán Viktort fogadja 2010-ben Fotó: President.az

A közlemény szerint az Azerbajdzsánból Georgián és Románián keresztül Magyarországra áramot szállító vezetékről szóló szerződés aláírásán részt vesz Klaus Iohannis román- , Irakli Garibashvili, georgiai miniszterelnök, Ilham Alijev, Azerbajdzsán elnöke és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is. Szijjártó Péter külügyminiszer az MTI szerint még augusztusban tárgyalt az azeri energiaminiszterrel a tengeralatti áramvezetékről, amihez EU-támogatást is várnak.

Szijjártó novemberben, a Türk Államok Szervezetének (TÁSZ) csúcstalálkozóján beszélt a vezetékről: akkor azt mondta, a megállapodás a felhasznált földgáz mennyiségének csökkentését is eredményezi, és segít majd „a környezetvédelmi céljaink” elérésében. Szijjártó szerint a hozzánk érkező zöld villamos áramot részben saját használatra kapjuk, részben tranzitútvonalként fogunk szolgálni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.