Erdogan népszavazást tartana az azonos neműek házasságáról és a fejkendők viseletéről

külföld
2022 december 12., 19:57
comments 1

Ha nem szavazza meg a parlament, népszavazással módosítana alkotmányt a Recep Tayyip Erdogan által vezetett kormánykoalíció a 2023-as választások előtt. A módosítással egyrészt biztosítanák a fejkendő, illetve bármely más ruhadarab szabad viselésének jogát, másrészt rögzítenék, hogy házasság csak és kizárólag két különböző nemű személy között jöhessen létre. Az utóbbi módosítás gyanúsan emlékeztet a magyar kormány által, a választások előtt indított, végül sikertelen, gyermekvédelminek nevezett népszavazásra.

Erdogan jobb keze az állványon, bal keze a levegőben
photo_camera Erdogan jobb keze az állványon, bal keze a levegőben Fotó: MUSTAFA KAMACI/Anadolu Agency via AFP

„Forduljunk a nemzethez; nem azt szokás mondani, hogy a szuverenitás feltétel nélkül a nemzeté? Ha az ügyet nem oldják meg [az ellenzék] a parlamenten belül, a nemzethez fordulunk” - mondta a török elnök. A népszavazásra akkor lenne szüksége, ha a parlament nem szavazza meg a módosítást. A kormánykoalíció jelenleg 334 mandátumot birtokol a 600-ból, összesen 360 képviselő szavazatára lenne szükség az alkotmánymódosításhoz.

A változtatás közvetve tiltaná az azonos neműek házasságát. „[A módosítás] egyértelműen szabályozza, hogy csak két különböző nemű egyének, nők és férfiak köthetnek egymással házasságot, és semmilyen más házasságot nem fogadna el házassági kapcsolatként” - nyilatkozták a kormányzó Igazság és Fejlődés Párt törvényhozói, akik szerint az állam feladata, hogy megvédje a család struktúráját, amely a török társadalom alapjául szolgál. Szerintük feladatuk megvédeni a családokat a mindenféle veszélyektől, támadásoktól, fenyegetésektől, korrupciótól és perverziótól. Az országban évről évre betiltják a Pride-ot.

A fejkendő nyilvános és munkahelyeken való viselése problémás kérdés Törökországban, azt azonban senki nem akarja betiltani. Sőt, meglepő módon pont az egyik szekularizációpárti ellenzéki párt kezdeményezte a fejkendőviseléshez való jog biztosítását, feltehetőleg, hogy kifogja Erdogan vitorlájából a szelet. Korábban törvény tiltotta a kendők viseletét a közintézményekben, munkahelyeken és az egyetemeken. Erdogan kormányzása alatt enyhültek a szabályok. A népszavazás most az alkotmányban biztosítaná az emberek jogát, hogy azt viseljenek, és ott viseljék, ahol és amit akarnak. (Reuters, BalkanInsight)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.