Peruban a tüntetések és úttorlaszok miatt 30 napra szükségállapotot hirdettek

külföld
2022 december 14., 20:59

Peruban 30 napos országos szükségállapotot hirdetett ki a védelmi miniszter az egyhete tartó heves tüntetések és a demonstrálók emelte sok úttorlasz miatt.

Az intézkedés, ami felhatalmazza a hadsereget, hogy segítséget nyújtson a rendőrségnek a közrend fenntartásában, néhány órával később lépett életbe.

A tiltakozó megmozdulások sorozata annak hatására kezdődött el, hogy egy hete a parlament menesztette Pedro Castillo elnököt, aki szabályellenesen akarta feloszlatni a törvényhozást. Castillót aznap őrizetbe vették.

Az ügyészség bejelentette, hogy 1,5 évi vizsgálati fogságba akarja helyeztetni a lázadással és összeesküvéssel vádolt Castillót. A legfelsőbb bíróság összeült a beadvány megvitatására, de aztán csütörtökre elnapolta a döntést. A menesztett elnök tagadja az említett vádakat.

Castillo menesztése után néhány órával az addigi alelnök, Dina Boluarte tette le a hivatali esküt.

A történtek hatására országszerte heves tüntetések kezdődtek, elsősorban a mezőgazdasági és bányavidékeken, amiknek a lakossága támogatta elsősorban az egykori gazdálkodó és tanár megválasztását elnöknek 2021-ben.

A rendőrökkel való összecsapásokban heten haltak meg, többségükben kamaszkorú tüntetők – közölték a hatóságok. A tüntetők főútvonalakat torlaszoltak el, épületeket gyújtottak fel és repülőtereket szálltak meg. A megmozdulások folytatódtak, elsősorban az ország északi és déli részében.

photo_camera Fotó: DIEGO RAMOS/AFP

A helyzet miatt kedd óta szünetel a közlekedés a Cuzcót a híres inka romvárossal, Machu Picchuval összekötő vasútvonalon is – közölte a Peru Rail vasúttársaság. Machu Picchu polgármestere, Darwin Baca szerint sok turista rekedt a romvárosban, és segítséget kért a kimenekítésükhöz.

„Megállapodtunk, hogy országszerte szükségállapotot vezetünk be az erőszakcselekmények miatt” – közölte újságírókkal Alberto Otárola, Boluarte kormányának védelmi minisztere. A rendelkezésnek megfelelően felfüggesztenek egyes szabadságjogokat, így a gyülekezési jogot, a lakóhely sérthetetlenségét és az utazási szabadságot – mondta.

Boluarte újságírók előtt az elnöki palotában nyugalomra szólított fel. Megismételte a vasárnapi javaslatát, miszerint 2024 áprilisában kellene megtartani a választásokat. Castillo mandátuma 2026-ban járt volna le. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.