A magyar kormány bepanaszolja a horvátokat az EU-nál, mert jövőre drágábban szállítanák az olajat

energia
2022 december 15., 20:00

A magyar kormány az Európai Bizottság közbelépését sürgetni, amiért Horvátország 2023-tól a két és félszeresére tervezi emelni az Adria kőolajvezeték tranzitdíját. Szijjártó Péter a Spirit FM-nek azt mondta, hogy szerintük ez visszaélés a horvátok monopolhelyzetével.

Szijjártó a rádióban arról beszélt, hogy ha a háború miatt a Barátság kőolajvezetéket kiiktatják, akkor a Horvátországból érkező Adria-kőolajvezeték marad az egyetlen importútvonalunk. A probléma az, hogy az Adria kőolajvezetéknek a kapacitása kisebb, mint a magyar, a szlovák és a cseh fogyasztás együttvéve.

A külügyminiszter kérte, hogy vegyék fel a napirendjére a horvátok által emelni tervezett tranzitdíj kérdését, amikor hétfőn ismételten összeülnek Brüsszelben az energetikai kérdésekért felelős miniszterek, hogy a gázársapka bevezetésének részleteiről tárgyaljanak. Szijjártó szerint az Európai Bizottságnak rá kell szorítani arra a horvátokat, hogy bővítsék a kapacitást, azt pedig európai szinten el kell utasítani, hogy egy ilyen helyzetben a tranzitdíjakat jelentős mértékben megemeljék, „visszaélve a háborús helyzettel”. A miniszter erről tárgyalt csütörtökön Hernádi Zsolttal, a Mol elnök-vezérigazgatójával. (via ATV)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.