Kizárták Iránt az ENSZ nőügyi bizottságából

külföld
2022 december 15., 07:18
comments 2

Az ENSZ 54 tagú gazdasági és szociális tanácsa szerdán határozatot fogadott el arról, hogy Iránt a 2026-ban lejáró négyéves ciklus hátralévő részére kizárják a nők helyzetével foglalkozó bizottságból (CSW), szerepel a szervezet honlapján.

photo_camera Fotó: GIUSEPPE CACACE/AFP

Az Egyesült Államok terjesztette elő az állásfoglalást, amit 29 igen, 8 nem és 16 tartózkodó szavazat mellett elfogadtak. A dokumentum komoly aggodalmát fejezi ki az iráni kormány 2022 szeptembere óta tartó azon intézkedései miatt, amik „folyamatosan aláássák és egyre inkább elnyomják a nők és lányok emberi jogait”, mindezt „gyakran túlzott erőszak alkalmazásával.”

A szervezet nem tudja végezni fontos munkáját, ha belülről aláássák, mondta Linda Thomas-Greenfield amerikai nagykövet a szavazás előtt. Ahogy azt is, hogy „Irán tagsága ebben a pillanatban csúnya folt a Bizottság hitelességén.”

Irán „kategorikusan elutasította és határozottan elítélte” az állásfoglalást. „Egyáltalán nem váratlan, hogy az Egyesült Államok ilyen törvénytelen lépéseket tesz Irán ellen, tekintettel az iráni néppel szembeni régóta tartó ellenségeskedésére, de ha végrehajtják, az rendkívül veszélyes lenne az ENSZ-rendszer integritására” - mondta Amir Saeid Dzsalil Iravani, az ország nagykövete.

photo_camera Fotó: ALLISON BAILEY/NurPhoto via AFP

Iránban három hónapja tartanak a Mahsza Amíni 22 éves kurd nő halálát követően kirobbant tüntetések. Amini nem viselte az előírásoknak megfelelően a kötelező muszlim kendőt, ezért az erkölcsrendészet őrizetbe vette. Fogva tartása alatt kómába esett és szeptember 13-án meghalt. Az iráni hatóságok eddig két embert végeztek ki a tüntetésekben való részvétel miatt. Hamarosan további kivégzésekre is sor kerülhet, mivel az ügyészség közleménye szerint legalább hét embert ítéltek már halálra a demonstrációkban vállalt szerepük miatt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.