Megölték az Egészségügyi Világszervezet elnökének nagybátyját

külföld
2022 december 15., 05:43

Eritreai csapatok megölték az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz nagybátyját a háború sújtotta Tigré régióban, írja a BBC. Gebrejeszusz értesülései szerint több mint 50 másik embert öltek meg önkényesen ugyanabban a faluban.

Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója  2020. február 24-én.
photo_camera Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója 2020. február 24-én. Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

„Nem voltam jó állapotban” - ismerte el a WHO szerdai genfi tájékoztatóján megrendült etióp vezető, akinek családja Tigréból származik. „Szombaton értesültem arról, hogy nagybátyámat az eritreai hadsereg meggyilkolta.”

Nem közölt részleteket az állítólagos támadás időpontjáról vagy a falu helyéről. Gebrejeszusz reményét fejezte ki, hogy az etióp kormány és a Tigré Népi Felszabadítási Front (TPLF) között novemberben aláírt tűzszüneti megállapodás „kitart, és ez az őrület véget ér.” Az eritreai csapatok és a Tigrével szomszédos Amhara régió erői azonban nem voltak részesei a megállapodásnak, ezért támadtak.

Ortodox pap egy tigréi tömegmészárlás áldozatának sírjánál
photo_camera Ortodox pap egy tigréi tömegmészárlás áldozatának sírjánál Fotó: EDUARDO SOTERAS/AFP

Az etióp hadsereg és az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között 2020 novemberében robbant ki fegyveres konfliktus. A harcokban és légicsapásokban tízezrek vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá, és súlyos humanitárius válság alakult ki.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.