Megölték az Egészségügyi Világszervezet elnökének nagybátyját

külföld
2022 december 15., 06:43

Eritreai csapatok megölték az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója, Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz nagybátyját a háború sújtotta Tigré régióban, írja a BBC. Gebrejeszusz értesülései szerint több mint 50 másik embert öltek meg önkényesen ugyanabban a faluban.

Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója  2020. február 24-én.
photo_camera Tedrosz Adanom Gebrejeszusz, a WHO főigazgatója 2020. február 24-én. Fotó: Fabrice Coffrini/AFP

„Nem voltam jó állapotban” - ismerte el a WHO szerdai genfi tájékoztatóján megrendült etióp vezető, akinek családja Tigréból származik. „Szombaton értesültem arról, hogy nagybátyámat az eritreai hadsereg meggyilkolta.”

Nem közölt részleteket az állítólagos támadás időpontjáról vagy a falu helyéről. Gebrejeszusz reményét fejezte ki, hogy az etióp kormány és a Tigré Népi Felszabadítási Front (TPLF) között novemberben aláírt tűzszüneti megállapodás „kitart, és ez az őrület véget ér.” Az eritreai csapatok és a Tigrével szomszédos Amhara régió erői azonban nem voltak részesei a megállapodásnak, ezért támadtak.

Ortodox pap egy tigréi tömegmészárlás áldozatának sírjánál
photo_camera Ortodox pap egy tigréi tömegmészárlás áldozatának sírjánál Fotó: EDUARDO SOTERAS/AFP

Az etióp hadsereg és az etnikai alapon szerveződött Tigréi Népi Felszabadítási Front (TPLF) fegyveresei között 2020 novemberében robbant ki fegyveres konfliktus. A harcokban és légicsapásokban tízezrek vesztették életüket, milliók váltak földönfutóvá, és súlyos humanitárius válság alakult ki.

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.