Nagy offenzívára készül Putyin az új évben az ukrán védelmi miniszter szerint

háború
2022 december 16., 05:58

Vezető ukrán tisztviselők szerint Vlagyimir Putyin az új évben nagyszabású offenzívára készül.

A Guardiannek adott interjújában az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov arról beszélt, hogy bár Ukrajna meg tudta védeni a kulcsfontosságú infrastruktúrát, köztük az energiahálózatot, úgy vélik, Putyin újabb nagy támadásra készül. A héten erről már tett megjegyzéseket az Economistnak Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, Valerij Zaluzsnij tábornok, a fegyveres erők vezetője és Olekszandr Szirszkij ezredes, a szárazföldi erők főnöke is. Ezek a megnyilvánulások arra utalnak, az ukránok fel akarják hívni a nyugati szövetségesek figyelmét arra, hogy Oroszország továbbra is óriási fenyegetést jelent Ukrajnára.

Reznyikov arra utalt, az új offenzíva februárban indulhat, más magas rangú tisztviselők szerint azonban már januárban sor kerülhet rá. A miniszter szerint a Kreml a jövőbeli offenzívára sokkal alaposabban készíti fel a katonákat, mint a részleges mozgósítás után.

„A mozgósítás második részében részt vevő, körülbelül 150 ezer fő kiképzését már megkezdték különböző táborokban” - mondta Reznyikov az októberben kezdődött orosz mozgósítási hadjáratra utalva.

„A [behívottak] legalább három hónapos felkészítésen vesznek részt. Ez azt jelenti, hogy a tavalyihoz hasonlóan valószínűleg februárban próbálják elindítani az offenzíva következő hullámát. Ez a tervük” - mondta.

Reznyikov beszélt arról is, hogy várhatóan Oroszország a jelenlegi részleges mozgósításon túl is folytatni fogja a mozgósítást, az orosz parancsnokok fő taktikáját „húsdarálónak” nevezte.

„A Kreml új megoldásokat próbál találni arra, hogy hogyan szerezze meg a győzelmet” - mondta Reznyikov. Az Economistban Zaluzsnij tábornok hasonlóan vélekedett, és azt állította, egyes nyugati állításokkal ellentétben Putyin mozgósítása bevált. „100 százalékosan felkészültek” - mondta. Hozzátette, hogy „februárban, legjobb esetben márciusban, legrosszabb esetben január végén” jöhet egy újabb nagy orosz támadás.

Hanna Maliar védelmi miniszterhelyettes csütörtökön szintén óva intett attól, hogy az oroszok katonai kudarcai miatt önelégültek legyenek az ukrán erők. „Nekünk és a világnak nem szabad megnyugodni, mert az Orosz Föderáció végső célja, hogy meghódítsa egész Ukrajnát, és utána menjen tovább” - mondta Maliar.

Mivel az ukrán csapatokat több nyugati országban képzik ki, és az érkező, külföldön kiképzett katonákat az ország különböző részein lévő egységekben vetik be, Reznyikov szerint Ukrajna hibrid taktikája, jól képzett csapatai és a szövetségesektől remélhetőleg megkapott fegyverek lehetővé teszik, hogy ellenálljanak az újabb támadásoknak.

„Ha húsdaráló lenne húsdaráló ellen, akkor veszítenénk. Hiba volt úgy tekinteni ránk, mint egy kis szovjet hadseregre, ami egy nagy szovjet hadsereg ellen harcol. Természetesen egy nagy szovjet hadsereg győzne, egy kis szovjet hadsereg pedig veszítene, de mi nem vagyunk szovjet hadsereg”.

Reznyikov elmondta, hogy Ukrajna légvédelmi rendszereinek hatékonysága a háború kezdetén mért 50 százalékról decemberre 80 százalékra nőtt.

Ukrajna a partnerei által ajándékba kapott légvédelmi rendszerek, a szovjet érából maradt rendszerek és átalakított géppuskák kombinációját használja a fenyegetés ellen, mondta Reznyikov.

Nagy-Britannia és más nyugati szövetségesek jelenleg több ezer ukrán katona kiképzésén dolgoznak. Reznyikov azt mondta, hogy Oroszország eközben „csak szovjet rendszereket és kiképzést alkalmaz”.