Megint a tanárok szakmai pótlékát emelte csak meg a kormány, nem a béreket

oktatás
2022 december 17., 06:43

A kormány arról döntött, hogy 20 százalékról 32 százalékra emelik a pedagógusok szakmai pótlékát január 1-től, derül ki a péntek esti Magyar Közlönyben megjelent kormányrendeletből, amelyet Orbán Viktor írta alá.

Tehát a pedagógusoknak nem a munkabérét emelte meg a kormány, hanem egy pótlékot. A G7.hu korábbi cikke szerint az alapbérekhez 2020-ban történt bevezetésétől kezdve hozzáadódik az alapjuttatás 10 százalékában meghatározott ágazati szakmai pótlék – ez lett 2021-ben 20 százalék, most meg 32 százalék. Noha egy adott pótlék emelése nem azonos a béremeléssel, a pedagógusok valóban valamivel több pénzt kaphatnak kézhez. Ez azt jelenti, hogy a kereset 10 százalékkal nő.

photo_camera Fotó: LUDOVIC MARIN/AFP

A Pedagógusok Szakszervezete korábban a pótlékról azt mondta: ez nem béremelés, csak azt ismeri el a kormány, hogy a pedagógusi életpályamodell csődöt mondott. Béremelést az jelentene, ha a tanári bérek 2015 óta befagyasztott vetítési alapját emelnék meg.

A kormány péntek este még azt ígérte, hogy tíz százalékos pedagógus-béremelést ad a tanároknak.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.