Putyin kikérdezte a vezérkart, hogy mihez akarnak kezdeni az ukrán fronton rövid- és középtávon

háború
2022 december 17., 17:16

Vlagyimir Putyin a pénteki napját nagyrészt azzal töltötte, hogy orosz katonai vezetőkkel tárgyalt. A találkozóról megjelent felvételek szerint Putyin Szergej Sojgu védelmi miniszterrel és Valerij Geraszimov főparancsnokkal érkezett. Minden műveleti terület parancsnokát meghallgatta, és várta a javaslataikat az azaonnali és középtávú akciókkal kapcsolatban.

Geraszimov és Putyin
photo_camera Geraszimov és Putyin Fotó: GAVRIIL GRIGOROV/AFP

Geraszimov feltűnésével egyben cáfolták a róla terjedő pletykákat, miszerint a sorozatos kudarcok miatt leváltották volna. A főparancsnok a keményvonalasoktól is sok kritikát kapott, mert túl óvatosnak tartják.

Az ukrán védelmi miniszter, Olekszij Reznyikov arról beszélt, hogy Putyin újabb nagy támadásra készül. Az ukrán hadvezetés arra számít, hogy az év elején északról, azaz Fehéroroszország felől indíthatnak támadást, hogy elérjék Kijevet. Reznyikov arra figyelmeztetett, hogy az oroszok 200 ezer katonát készítenek fel a támadásra. Ugyanakkor Andrej Juszov, az ukrán katonai hírszerzés (GUR) vezetője szombaton azt mondta, egyelőre nem látja jelét annak, hogy az orosz hadsereg újabb offenzívához csapásmérő csoportok alakulnának. Ez azonban nem jelenti azt, hogy ne lenne ilyen fenyegetés. (BBC)

Kiemelt videóink