A Siemens lehet a pajzs a Paks II-t fenyegető szankciókkal szemben

Lezárt tartalom a Kör tagjainak gazdaság
2022 december 20., 4:55
comments 6

Szabó M. István energetikai szakújságíró cikke.

Amikor október végén Szijjártó Péter Washingtonba utazott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nemzetközi miniszteri konferenciájára, szokása szerint a kormánymédián keresztül hazaüzent. Aktuálisan arról, hogy mit is kellene elhinni éppen a Paks II. projekttel kapcsolatban.

Az október végi üzenete szerint a Paks II. projekt valójában egy nemzetközi beruházás, amit ennél fogva nem is akadályozhatnak az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók, sem most, sem pedig később.

Azzal érvelt, hogy a fővállalkozó ugyan a Roszatom, de “a blokkok több kritikus fontosságú elemét nyugati nagyvállalatok” szállítják majd. Az amerikai General Electric a turbinát, az irányítástechnikai rendszereket pedig a francia Framatome és a német Siemens konzorciuma fogja beszállítani - mondta, hozzátéve, hogy Washingtonban ezért a GE vezetőivel is találkozik, ahogyan nemrégiben a német cégvezetéssel is tárgyalt, Németországban.

Ahhoz, hogy jól lehessen érteni, amit Szijjártó Péter mondott, érdemes néhány dolgot tisztázni, elsősorban azért, mert a Siemens májusban bejelentette , hogy teljes egészében kivonul Oroszországból és az orosz piacról, ráadásul már több mint egy évtizede deklarálta, hogy kivonul az egész nukleáris iparból is.

Lépj be a Körbe, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a körnek? Lépj be!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt