A Siemens lehet a pajzs a Paks II-t fenyegető szankciókkal szemben

gazdaság
2022 december 20., 04:55

Szabó M. István energetikai szakújságíró cikke.

Amikor október végén Szijjártó Péter Washingtonba utazott a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség (NAÜ) nemzetközi miniszteri konferenciájára, szokása szerint a kormánymédián keresztül hazaüzent. Aktuálisan arról, hogy mit is kellene elhinni éppen a Paks II. projekttel kapcsolatban.

Az október végi üzenete szerint a Paks II. projekt valójában egy nemzetközi beruházás, amit ennél fogva nem is akadályozhatnak az Oroszországgal szembeni gazdasági szankciók, sem most, sem pedig később.

Azzal érvelt, hogy a fővállalkozó ugyan a Roszatom, de “a blokkok több kritikus fontosságú elemét nyugati nagyvállalatok” szállítják majd. Az amerikai General Electric a turbinát, az irányítástechnikai rendszereket pedig a francia Framatome és a német Siemens konzorciuma fogja beszállítani - mondta, hozzátéve, hogy Washingtonban ezért a GE vezetőivel is találkozik, ahogyan nemrégiben a német cégvezetéssel is tárgyalt, Németországban.

Ahhoz, hogy jól lehessen érteni, amit Szijjártó Péter mondott, érdemes néhány dolgot tisztázni, elsősorban azért, mert a Siemens májusban bejelentette , hogy teljes egészében kivonul Oroszországból és az orosz piacról, ráadásul már több mint egy évtizede deklarálta, hogy kivonul az egész nukleáris iparból is.

Csatlakozz a Körhöz, és olvass tovább!

Légy része a közösségünknek, segítsd az újság működését!

Már tagja vagy a Körnek? Itt tudsz belépni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.