Volodimir Zelenszkij kiszabadítaná Miheil Szaakasvilit, a bebörtönzött grúz exelnököt

POLITIKA
2022 december 20., 18:05
comments 1

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arra kéri a grúz hatóságokat, hogy engedjék szabadon a több mint egy éve bebörtönzött volt grúz kollégáját, írja a Szabad Európa kaukázusi tudósítója. Miheil Szaakasvili exelnök jelenleg is éhségsztrájkot folytat a börtönben, amiért megtagadták tőle a tárgyaláshoz való jogát.

A volt grúz elnök ukrán állampolgár is, a börtönben pedig rohamosan romlik az egészségügyi állapota, ezért Zelenszkij nyilatkozatában „külföldi egészségügyi intézménybe” való átszállítását kérte. Szaakasvili 2004 és 2013 között volt Grúzia elnöke, jelenleg hatéves börtönbüntetését tölti „hatalommal való visszaélés” miatt.

Miheil Szaakasvili 2017. december 5-én a kijevi parlament közeléből álló sátortáborban.
photo_camera Miheil Szaakasvili 2017. december 5-én a kijevi parlament közelében álló sátortáborban Fotó: Sergii Kharchenko / NurPhoto

Szaakasvili a grúziai rózsás forradalom kulcsfigurája volt, a Nyugat reformerként tarotta számon, elnöksége idején vívott az ország vesztes háborút az oroszokkal 2008-ban. Elnöki megbízatásának lejártával négy ügyben is büntetőeljárás indult ellene.

Mióta tavaly elítélték, orvosai szerint egészségi állapota jelentősen romlott, egy december eleji jelentésben azt állították, mérgezésre utaló nehézfémeket is találtak a szervezetében. Jelenleg egy klinikán kezelik Tibilisziben, a grúz fővárosban, de az ügyvédei a büntetése felfüggesztését kérik, hogy külföldön megfelelő ellátást kaphasson.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.